Članci

Glad u kapitalizmu

  • 09. 09. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Iako se današnja ljevica u pravilu uvijek oštro ograđuje od staljinizma, vrlo često se svima koji se bore za socijalnu pravdu spočitava da su u "socijalizmu" milijuni umirali od gladi. Pa se onda spominje glad u Ukrajini [1] ili Kini.

Nije nikakav problem oštro kritizirati staljinističke režime 20. stoljeća (iako bi trebalo spomenuti da se socijalističke revolucije nisu pervertirale same od sebe, nego da su u tome u SSSR-u itekako sudjelovale i zapadne kapitalističke zemlje, koje su SSSR prvo vojno napale, a onda ekonomski potpuno izolirale). Međutim, ono što je problematično jest poistovjećivati ih sa socijalističkom idejom, a još više govoriti samo o tim primjerima.

Da, u realsocijalističkim je zemljama 20. stoljeća, pod staljinističkim režimima, bilo masovne gladi, no ako se za to optužuje ni više ni manje nego ideja socijalizma općenito, zašto se to nikada ne radi za kapitalizam?

Zašto, recimo, glad u britanskom Bengalu 1943. (u kojoj je, po procjenama, poginulo i do 3 milijuna ljudi [2]) ne samo da se skoro nikad ne spominje, nego se nikad ne koristi kao argument protiv kapitalizma?

A za tako nešto uopće ne treba ići daleko u povijest. Samo u istočnoj Africi u 2017. gladuje preko 25 milijuna ljudi, a 3.5 milijuna djece pati od nedovoljne ishranjenosti [3]. Zašto se glad, bijeda i siromaštvo u kapitalističkoj Africi tako rijetko spominju kao grijeh kapitalizma [4]?

Bit će da u kritiziranju umiranja od gladi u staljinističkim režimima ipak nije riječ o nepatvorenom humanizmu, nego o nečem drugom - političkoj agendi da se svaki sadašnji politički projekt za socijalno pravednije društvo izjednači s povijesnim staljinizmom kako bi se spriječile ikakve pozitivne promjene u društvu jer to trenutnim vladajućim klasama ne odgovara.

[1] Vidi npr. https://www.theguardian.com/books/2017/aug/25/red-famine-stalins-war-on-ukraine-anne-applebaum-review

[2] Vidi npr. http://www.ibtimes.com/bengal-famine-1943-man-made-holocaust-1100525

[3] https://www.worldvision.org/hunger-news-stories/africa-hunger-famine-facts-faqs-help

[4] https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jul/24/this-is-not-natural-selection-east-africa-is-in-the-grip-of-a-famine-emergency