Članci

Dnevni komentar (5.9.2017.)

  • 05. 09. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: Božo Tijardović

Pad nezaposlenosti?

Premijer Plenković se opet hvali padom nezaposlenosti iako je očito da pravog pada nezaposlenosti nema – prvo, trenutno smo još u ljetnoj sezoni kada taj broj uvijek privremeno raste, broj zaposlenih zapravo stagnira, a nezaposlenih je manje iz potpuno drugih razloga. Kao prvo, ljudi masovno odlaze iz zemlju u Njemačku i druge zemlje (brojke idu i do 300.000 od ulaska u EU), a, kao drugo, poznato je da HZZ primjenjuje „kreativne“ načine brisanja nezaposlenih iz evidencije (ako se npr. ne javljaju redovno) te u zaposlene često broji i one koji rade samo privremeno, dio radnog vremena na određeno i sl. Ovo je čest slučaj zadnjih desetljeća – vlasti umjesto da stvarnost stvarno mijenjaju, statistički pokušavaju proizvesti drugačiju stvarnost.

Ustaški pozdrav u Jasenovcu

U toku je još zavrzlama oko ustaške ploče u Jasenovcu. Ono što je sigurno jest da ploča ide dolje, vjerojatno još u rujnu. Situacija u Zagrebu i mijenjanje imena Trga maršala Tita će to olakšati (Tito za Jasenovac). Plenković traži način kako da skidanje ploče (koje traže njegovi koalicijski partneri pritisnuti pak od svojih baza i javnosti) izvede što bezbolnije za sebe iako se očito još boji ekstremne desnice u HDZ-u i izvan njega. Zadnje istraživanje, po kojem je stranka Hasanbegović-Esih imala samo 0,9% (u odnosu na sjajan rejting HDZ-a), ipak će mu malo olakšati donošenje odluke jer se čini da ni od ovog desnog odcjepljenja od HDZ-a na kraju, kao i svaki put dosad, neće biti ništa (nije izgledno da će ući u Sabor bez HDZ-a). No sve u svemu, ovakvo Plenkovićevo oklijevanje pokazuje da, unatoč bahatosti u javnim nastupima, još nije preuzeo potpunu kontrolu nad HDZ-om iako su nerealne priče o tome da bi ekstremna desnica u HDZ-u išla protiv njega s obzir na njegove sve izborne uspjehe te će prije biti da su igrokazi u navodnom prepucavanju između njega i Vase Brkića režirani (gdje Vaso igra, kako dobro kaže Božo Petrov, „novog Hasanbegovića“ koji ima cilj simbolički zadovoljiti dio glasačke baze HDZ-a).

Masarykova i Hasanbegovićeva bezidejnost

Hasanbegović je doista dokazao da u Zagrebu nema nikakvog programa osim izmjene imena ulica i trgova – sada je počeo gurati priču o promjeni imena Masarykove ulice jer je dotični navodno jednom nešto loše rekao „o Hrvatima“. Iako to nije prvi put da se predlaže promjena ovog imena, u ovom slučaju sigurno neće biti toliko naboja, priča dobro pokazuje suludu ideološku opsjednutost Hasanbegovića i ekipe – Masarykova je ime dobila ne u SFRJ nego 1930. (u tzv. NDH je ime bilo promijenjeno pa je 1945. opet vraćeno), a sâm Masaryk nema nikakve veze ni s komunizmom ni s NOB-om. Uglavnom, samo još jedna potvrda bezidejnosti i intelektualne bijede ekstremne desnice.

EDIT: najnovije su vijesti da Hasanbegović tvrdi da neće osobno pokretati izmjene imena Masarykove ulice. Može biti da su odustajanju od toga plana pridonijeli prigovori nekih hrvatsko-čeških udruga. Ipak Česi, kao "pristojni mitlojropejci", nisu prvi na listi nacionalističkih obračuna. Naći će već Hasan umjesto toga ulicu s imenom nekog komunista i/ili Srbina.

Bandić antifašist?

Milan Bandić očito u svojoj bazi ima problema s preimenovanjem Trga maršala Tita. To se već vidjelo u raspravama po vijećima gradskih četvrti kad su neki članovi njegove stranke odbijali za to glasati, a to nije ni čudo znamo li da je Bandićeva osnovna baza izvedena iz dijela bivšeg SDP-ova zagrebačkog aparata. Koliko god je tu riječ prije svega o oportunistima i klijentelističkoj mreži, ipak i među njima ima nekih ostataka onoga u što su prije vjerovali. Nakon što je pod Hasanovom ucjenom morao promijeniti ime trga, sada se vrlo nevješto pere tako da vraća bistu Ive Lole Ribara i poziva Plenkovića da ukloni ploče sa ZDS širom Hrvatske.