Članci

Bandić laže i odbija pomoći radnicima Diokija i Kamenskog

  • 02. 09. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

21150051 1673922322642260 6993182767953981130 n

Na sjednici Gradske skupštine 31. kolovoza rotacijski zastupnik RF-a Mate Kapović postavio je pitanje gradonačelniku Bandiću može li grad osloboditi (bivše) tvornice Dioki i Kamensko plaćanja komunalne naknade (ili bar odgoditi to plaćanje) kako bi radnice i radnici mogli dobiti bar mali dio svojih plaća (https://www.facebook.com/RadnickaFronta/). Naime, nakon što su namjerno i smišljeno upropaštene te dvije tvornice, ostali su veliki dugovi za neisplaćene plaće - tako 503 radnika Diokija potražuje 91,5 milijuna kuna, a 829 radnica Kamenskog 41,5 milijun kuna. I jedni i drugi se mogu nadati tek mrvicama od toga i to tko zna kada (npr. radnik Diokija kojemu nije isplaćeno oko 100.000 kuna za plaću će možda dobiti nekoliko tisuća kuna kroz par godina).

Zbog toga je 31. 5. ove godine Udruga radnika i bivših radnika Diokija uputila pitanje o odgodi plaćanje komunalne naknade tadašnjim kandidatima za gradonačelnike Milanu Bandiću i Anki Mrak Taritaš, a nešto slično su nešto kasnije učinile i radnice Kamenskoga - prvo javno pismo uopće nije dospjelo do novina, a na drugo je Bandić odgovorio da je to po "pozitivnim zakonskim propisima" nemoguće (Bandić otkantao radnice Kamenskog: Ne može otpisati dug za komunalije) I to je sasvim točno prema važećoj Odluci o naknadi (http://www1.zagreb.hr/zagreb/slglasnik.nsf/).

Međutim, kako je u Gradskoj skupštini primijetio RF-ov zastupnik - Odluku o komunalnoj naknadi zagrebačka Gradska skupština vrlo lako može promijeniti ako postoji politička volja da se radnicama i radnicima udovolji.

Međutim, Milan Bandić je prvo RF-ovog zastupnika ad hominem i primitivno izvrijeđao, uopće se ne osvrćući na njegov upit, postavljen u dogovoru s aktivnim radnicima i radnicama Diokija i Kamenskog. Nakon što je naš zastupnik još jednom prozvao gradonačelnika da se okani vrijeđanja i odgovori na postavljeno pitanje – Bandić je, uz još malo vrijeđanja, besramno lažući, odgovorio da državni zakoni to brane.

Naime, potpuno je jasno da Gradska skupština u Zagrebu može promijeniti svoju Odluku o naknadi ako to većina u njoj podržava. To jasno piše u državnom zakonu o komunalnom gospodarstvu (https://www.zakon.hr/z/319/Zakon-o-komunalnom-gospodarstvu), gdje u članku 31, stavku 7, jasno piše da lokalne vlasti određuju koga se može osloboditi plaćanja komunalne naknade. Dakle, sasvim je moguće da Gradska skupština u Zagrebu izmijeni Odluku o komunalnoj naknadi pa da npr. gradonačelnik dobije pravo da firme u stečaju privremeno oslobodi plaćanja komunalne naknade kako bi se radnici prvo mogli namiriti.

Da je to tako potvrđuje i važeći propis u Baški na Krku (http://www.sn.pgz.hr/default.asp?Link=odluke&id=18904), gdje jasno piše (čl. 9, st. 1):

„Privremeno se može, u potpunosti ili djelomično, temeljem Odluke Općinskog načelnika, osloboditi plaćanja komunalne naknade poduzeće kada je u likvidaciji ili stečaju.“
Primjer Baške na Krku je zastupnik RF-a i izrijekom naveo na aktualnom satu u Gradskoj skupštini, ali se Bandić na to samo nasmijao.

Ukratko – potpuno je jasno da je gradonačelnik Bandić smišljeno lagao i da iza prozirnih priča o tome da se nešto zakonski ne može stoji samo potpuno nebriga za dobrobit preko hiljadu radnica i radnika ovih uništenih tvornica, od kojih mnogi danas žive u jako teškim okolnostima jer zbog dobi ne mogu naći nove poslove.