Članci

Popovi, ustaše i SDP

  • 30. 08. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: Matija Đolo

Što zajedno imaju popovi, ustaše i SDP?

Odgovor je, povijesni revizionizam u Jastrebarskom.

Dana 26.8. obilježena je 75. godišnjica oslobođenja ustaškog logora za djecu u Jastrebarskom.

Tog dana antifašisti iz Zagreba, Karlovca, Samobora, Jastrebarskog i okolice došli su se pokloniti istinskim herojima koji su oslobodili više od 700 djece iz pakla u kojem su ustaše zajedno sa časnim sestrama izgladnjivale, zlostavljale i namjerno do smrti dovodile mnogobrojnu malodobnu djecu.

No kada umjesto revizije privatizacije vlada i predsjednica države podupiru reviziju povijesti, nemoguće je da to obilježavanje prođe bez ustaša, popova i neoliberala. Kada su ti ideološki nasljednici poražene bande krenuli prema antifašistima, članovi Radničke fronte i Nove ljevice suprostavili su im se i izvjesili transparent „Dosta je ustaštva“, na što su prvi reagirali psovkama i klasičnim uvredama „komunjare“ i „četnici“ te se zatim povukli u svoje crkvene odaje. Iz raznih jaskanskih portala doznajemo da su nakon tog sramnog pokušaja indoktrinacije krenuli u Pastoralni centar kako bi održali tribinu (ne)istine o dječjem domu Jastrebarsko.

Mislimo kako je suvišno uopće diskutirati o njihovoj pseudoznanosti, o tome kako na toj tribini gostuju razni „žrtvoslovci“ poput Ante Belje ili samozvani povjesničari i publicisti poput narodnog mislioca Zdenka Vukovića Cene te, naravno, poneki pop; problem je kada se na takvoj ustaškoj indoktrinaciji pojavi zamjenik gradonačelnika i član Socijaldemokratske partije Domagoj Šlat. Zamjenik gradonačelnika podržao je okupljene i izjavio da u našem gradu imamo ljude koji rade na tome da se javnosti prikaže povijesna istina, kako je njegova osobna želja da istina izađe na vidjelo, te kako ćemo samo onda moći krenuti jednim velikim korakom naprijed.

Od Socijaldemokratske partije navikli smo već na svašta, od nastavljanja pljačke i privatizacije za vrijeme Račana, preko brutalnog kresanja radničkih prava za vrijeme Milanovića, do neoliberalnih izjava o „moralnom kapitalizmu“, ali na javno podržavanje povijesnog revizionizma i ustaške indoktrinacije zaista se ne želimo naviknuti. No kako stvari stoje, sljedeće što možemo očekivati jest da SDP zajedno s HDZ-om i radikalnom desnicom zapjeva „Juru i Bobana“, iako im to ne bi bilo prvi put, prisjetimo se samo Milanovićevog dede ustaše i Baldasarovog toleriranja fašizma.