Članci

Promjena ekonomske paradigme u srednjoj Evropi

  • 27. 07. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

nenene

Autor: Ivan Grljušić

Dugo su godina neupućenima zemlje srednje Evrope (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska) slovile kao uspješne kapitalističke priče i, prema tome, uzor za Hrvatsku. To je bilo nemoguće iz više razloga.

Kao prvo, uspjeh je vrlo relativan. Npr. iz Poljske su se milijuni odselili nakon ulaska u EU (uglavnom u Veliku Britaniju i Irsku), što očito nije indikator baš prevelikog prosperiteta, dok su plaće u Slovačkoj i drugim zemljama bile relativno niske (puno niže nego u istim industrijama u Njemačkoj).

Kao drugo, teško je uspoređivati neusporedivo. Poljska je npr., sa skoro 40 milijuna stanovnika, gotovo 10 puta veća od Hrvatske. Kao puno veća zemlja, mogla je voditi i drugačiju politiku (npr. oko plutajućeg tečaja złota).

Kao treće, "uspjeh" rečenih zemalja se ne može izvući iz svog vremenskog i prostornog konteksta - specifične ekonomske situacije nakon pada realsocijalizama i blizine rečenih zemalja Njemačkoj. Njemačkoj je u 1990-ima odgovaralo da može djelomično izmjestiti svoju automobilsku (i drugu) industriju u obližnje ex-realsocijalističke zemlje - plaće su ondje bile puno niže, a tvornice su i dalje bile vrlo blizu (time se proizvodnja mogla kombinirati sa složenijim procesima u njemačkim tvornicama, a gotovi proizvodi su bili odmah na evropskom tržištu gdje su se i prodavali).

Takvi se uvjeti (ekonomsko-politička situacija u 1990-ima, blizina Njemačke) nisu mogli replicirati niti poopćavati. Hrvatska niti je bila tako blizu Njemačkoj, niti je recimo bila tako velika kao Poljska, niti je Njemačkoj trebala još jedna takva zemlja.

U svakom slučaju, sada takav model "razvoja" dolazi kraju, zaliha radne snage se topi, dolaze štrajkovi i rast plaća i njemačka industrija u srednjoevropskim zemljama postaje sve neprofitabilnija. To će u skoroj budućnosti uzrokovati preseljenje stranih ulaganja dalje na jug (prema Turskoj, sjevernoj Africi i sl.), a u rečenim srednjoevropskim zemljama će uzrokovati velike probleme nakon odlaska - pri čemu će se očitovati da se radilo samo o prividnom rastu na staklenim nogama, kao što je vrlo često slučaj u odnosima ekonomske jezgre i periferije.

Povodom vijesti: DRASTIČNA TRANSFORMACIJA SREDNJE I ISTOČNE EUROPE Bliži se kraj modela koji je doveo do uspona novih članica EU, ulagači odlaze i opet će zaobići RH