Članci

Kapitalizam i demokracija - greška u korijenu - (Ne)transparentnost u Samoboru

  • 05. 07. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: Matija Đolo

Kako doznajemo, Institut za javne financije proveo je opsežno istraživanje o proračunskoj transparentnosti jedinica lokalne samouprave.
Grad Samobor na svojim je službenim stranicama objavio kako je baš Samobor među 28 od ukupno 128 gradova, ocijenjen najvećom ocjenom, odnosno „peticom“.
No, je li Samobor zaista „transparentan grad“?

Sjećam se kad smo kao predstavnici Radničke fronte na sastanku vezanom za otvaranje caffe bara u sklopu Centra za mlade, kojim upravlja Pučko otvoreno učilište, upitali ravnateljicu učilišta, da zašto nigdje nisu objavljeni rezultati natječaja, te tko je sve sudjelovao u natječaju, gospođa Vojvoda mi je odgovorila da mi (narod) to ne moramo znati, te da Grad nije obvezan objavljivati rezultate natječaja.

Isto tako, zanimljiv je bio slučaj vezan za izgradnju dječjeg vrtića Grigor Vitez u bivšoj vojarni Taborec. Zbog nedostatka vrtića na širem gradskom području, Grad Samobor predvođen liderom Krešom Beljakom, je konačno odlučio izgraditi novi. No u maniri „demokratski izabranih“ vođa, stvari su se razvijale vrlo zanimljivo...

Tvrtka poznatog samoborskog tajkuna, čovjeka koji živi u dvorcu, pobijedila je na natječaju kao najniža ponuda, ukupne vrijednosti od 3,16 miliona kuna bez PDV-a. Nakon završetka radova, Grad Samobor zaključio je ugovor o gradnji „modernog kontejnerskog vrtića“ u iznosu od gotovo 5,5 miliona kuna. No to nije kraj priče...

Grad je temeljem pregovaračkog postupka bez javne objave ugovorio i dodatne radove s istom tvrtkom u vlasništvu tajkuna Kodrića, u iznosu od oko pola miliona kuna. Dakle, umjesto manje od 4 miliona kuna, Samoborke i Samoborci su vrtić platili 2 miliona kuna više od ugovorenog troškovnika radova.

Ono što nam gradska vlast „daruje“ sljedeće je novi rotor u Bobovici. Već je svima jasno kako se između Kreše Beljaka i njegovog učitelja Zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića sasvim sigurno može staviti znak jednakosti. Kako Milan Bandić ima fetiš na bespotrebne fontane, tako naš gradonačelnik ima fetiš na nepotrebne rotore. Samoborke i Samoborci više ne znaju ni brojku koliko je rotora Krešo Beljak otvarao, ali zato svima je jasno da i taj novi rotor gradi ponovo ta ista tvrtka tajkuna, čovjeka koji se ne slaže s time da su dvorci za muzeje, već vile u kojima žive tajkuni.

Što se nas tiče, Krešo Beljak kao prekaljeni lider, i ostatak vladajuće koalicije od naroda mogu biti ocijenjeni samo „jedinicom“ .
Podsjetimo da je Radnička fronta, na prošlim lokalnim izborima, bila jedina politička stranka u Hrvatskoj, koja se zalagala za direktnodemokratski način upravljanja gradom. Dakle, uvođenje participativnog proračuna, odnosno uključivanje stanovnika u raspolaganje dijelom proračuna, za uvođenje demokracije odozdo i punu transparentnost rada gradske uprave. Gradska vlast morala bi sve ugovore, natječaje, zapisnike i račune stavljati na uvid svim stanovnicima našeg grada.

Radnička fronta Samobor borit će se za direktno demokratski Samobor, za Samobor u kojem svi odlučujemo, a ne samo ONI.