Članci

Povodom povorke ponosa u Splitu 2017.

  • 25. 06. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Teško je biti LGBT osoba u Splitu, ali teško je svugdje, nije isto jeste li pripadnik više, srednje ili radničke klase, nezaposleni ili nesigurni oko svoje budućnosti. LGBT osobe bez posla, u prekarijatskom statusu, sezonski radnici i radnice, zaposleni preko raznih agencija svakodnevno doživljavaju diskriminaciju i nemaju luksuz koji možda imaju bogatiji – da se izoliraju i žive svojim balonima. Danas na početku turističke sezone trebamo se solidarizirati s LGBT osobama koje će u velikom broju raditi u kafićima, na brodovima, prevoditi, čistiti, konobariti, prodavati. S njima se trebamo solidarizirati jer su u manjini i diskriminirani i klasno i rodno.

Kada se počnemo solidarizirati sa svima koji su u manjini, isključeni i trpe neki oblik diskriminacije, onda ćemo moći mijenjati stvari. Previše je podjela u našem društvu koje stvaraju s jedne strane konzervativci – namećući svoja rigidna pravila i pokušavajući kontrolirati naše najintimnije sfere kao što su reproduktivna prava, prava rodnog i spolnog određenja, ili pitanje izbora partnera, ali i s druge strane tržišna ekonomija koja nameće profit kao mjeru svih stvari. Nemojmo se zavaravati, stavljanje cijene na svakog čovjeka pridonosi daljnjim podjelama, mržnji, isključivosti i socijalnom darvinizmu. Čovjek čovjeku ne smije biti vuk. Budimo solidarni, budimo otvoreni, borimo se za to da svaka osoba može dostojanstveno živjeti.

Često se desnica u Hrvatskoj organizira protiv otvorenih svjetonazora, kao što je pravo na izbor partnera. Desnica se zavlači u krevete, postavlja pitanja koja se ne bi smjela postavljati, reguliraju seksualne odnose i ono što ne treba biti regulirano. Regulirali bi i ženske maternice da mogu, iznalazeći načine da se legislativno bave reproduktivnim pravima, pokreću referendume kako bi ustavno ograničili prava LGBT osoba. Treba im reći – no pasarán. Ali, treba treba im i pružiti ruku i shvatiti kako se konzervativnim i deprivilegiranim ljudima u Hrvatskoj manipulira. Kako ustašofilska desnica onima koji nemaju što za jesti poručuje da su njihov problem seksualne slobode i reproduktivna prava. Takva je manipulacija moguća samo zato jer su ti ljudi marginalizirani, obespravljeni, siromašni. Na mržnju ne treba odgovarati mržnjom.

Trebamo shvatiti kako je veliki dio konzervativne Hrvatske u zabludi, da su mnogi od njih homoseksualne osobe, i upravo zato reagiraju agresivno, ne shvaćajući da svoj bijes i gnjev usmjeravaju u pogrešnom smjeru.

Treba im poručiti, vi koji ste i sami homoseksualni, biseksualni i transseksualni izađite iz ormara! A vi koji niste, solidarizirajte se s LGBT osobama i prestanite se baviti pogrešnim pitanjima.

Zajedno usmjerimo našu borbu u pravom smjeru – za socijalna i ekonomska prava svih. Kada svi imaju i dobro se živi prestat ćemo proizvoditi mržnju i podjele.

Smrt homofobiji, sloboda narodu!