Članci

U strahu su velike oči

  • 20. 06. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: Igor Premužić

Zaredala se uhićenja zbog pisanja na društvenim mrežama. Pisali su ljudi koji svoje nezadovoljstvo kanaliziraju na one koje smatraju odgovornima za monstruozne stvari koje se događaju u našem društvu. Svoju frustraciju su kanalizirali prilično točno, na predsjednika stranke koja je sudski proglašena zločinačkom organizacijom i na ustašku fašističku ekipu koja ustašuje već godinama za račun bogatih 260 ratnih profitera koji drže 90% resursa ove zemlje u svojim rukama.

Kada pogledate one kojima se "prijetilo" jasno je da se osjećaju ugroženo. Taj osjećaj da su oni potencijalne žrtve će ih pratiti zauvijek, a zašto je to tako jasno je svima, pa i njima. Upravo ta vrlo jasna logika uzročno posljedične veze između predsjednika zločinačke organizacije i stanja u kojem je danas Hrvatska daje za pravo "tajnim" službama da reagiraju. Ljude su, upravo pripadnici te zločinačke organizacije, opljačkali, obespravili, oteli im sredstva za proizvodnju, bacili u rovove, pa nakon toga otpustili, ovršili i blokirali.

Ekipa koja danas drhti i shvaća sve prijetnje ozbiljno zna zašto diže toliku silu na dva potencijalna (a to "potencijalno" je čista naučna fantastika, jer pravi napadači neće najaviti tip ozljede i ime i prezime onom koga kane likvidirati) napadača. Oni će te ljude uzeti za primjer ljudima koji bi se mogli pobuniti. Oni će preko tih nesretnika poslati poruku da svi koji kane rušiti i na bilo koji način naštetiti zločinačkoj organizaciji i njihovim sluganima biti pod represijom režima. Ovo što danas gledamo je samo teatralno sistemsko nasilje koje služi upozorenju.

Ipak, sistem je potpuno u rukama upravo onih koji su opljačkali, devastirali i uništili prostor Hrvatske i ljude na njemu. Represivni aparat bi se trebao baviti onima koji su od Hrvatske napravili najsiromašniju zemlju Evropske unije, a ne frustriranim građanima koji su svoj bijes s pravom kanalizirali na odgovorne za takvo stanje. Kakav legitimitet imaju pripadnici represivnog aparata koji su čuvali stražu predsjedniku zločinačke organizacije dok je prodavao ispod stola INA-u Mađarima? Kakav legitimitet imaju pripadnici represivnog aparata koji su dozvolili potpunu devastaciju zemlje upravo onima koje sada tako pokorno slušaju dok zatvaraju klince koji "prijete" po Fejsu?

Naravno, oni takvim potezima upravo daju za pravo onima koji ne vjeruju da će taj i takav represivni aparat riješiti bandu lopova koji su nas sve zajedno odveli u siromaštvo, jad i bijedu iz koje bježe stotine tisuća ljudi. Ovaj i ovakav sustav je neodrživ i on će se urušiti, dijelom sam od sebe, a dijelom uz pomoć progresivnih političkih snaga. U jednom trenutku upravo jedan ovakav benigni događaj s pritvaranjem nekih jadnika će pokrenuti lavinu nezadovoljstva. To nezadovoljstvo neće više nitko kontrolirati, a onda će ovi uglađeni koji od straha imaju velike oči puno govoriti o pravu, pravdi i zakonu....bez obzira koliko svi sumnjali u takav razvoj događaja, nedavna uhićenja su logičan dio mozaika koji se slaže u sliku promjena koje sigurno slijede, jer prije svake revolucije svi govore kako je ona nemoguća, a nakon nje da je bila neminovna. Sistem zla predvođen uglađenim anemičnim likom kojem su uvijek velike oči - od straha - nije vječan i bit će osuđen u povijesti kao jedan od najgorih oblika nasilja nad vlastitim narodom.