Članci

Podrška koaliciji Zagreb je naš - Nova ljevica - ORaH - Radnička fronta - Za grad

  • 17. 05. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

U Hrvatskoj će se 21.5. održati lokalni izbori. Od naših drugova i drugarica smo s radošću dočekali vijest da su se specijalno za izbore u Zagrebu udružili lijevo usmjereni politički pokreti i stranke u jednu koaliciju koja će zajedničkim naporima pokušati doseći što bolji rezultat. Tu su stranke Zagreb je naš, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i Za grad, te veterani mnogih političkih borbi unatrag zadnjih deset godina kao što su: kampanja protiv pridruživanja NATO savezu iz 2008. godine, val studentskih blokada iz 2009. godine, borba za javne površine na Varšavskoj ulici 2010. godine, referendumska kampanja protiv monetizacije hrvatskih autocesta iz 2014. godine, i tako dalje.
Njihovi dosezi u borbi za bolje sutra su razlog zbog kojeg ovoj koaliciji izričemo solidarnu potporu na izborima za zagrebačku skupštinu, kao i kandidatu za gradonačelnika Tomislavu Tomaševiću i kandidatkinjama za dogradonačelnice Urši Raukar i Danijeli Dolenec. Svu sreću također želimo i kandidatima drugdje u Hrvatskoj: Radnička fronta će samostalno izaći na izbore u Puli i Istarskoj županiji, te u Samoboru i Požegi, dok će u Splitu na izbore izaći zajedno s Novom ljevicom.

Hrvatska se zadnjih godina suočava s novim valom napada na organizacije nevladinog sektora, nezavisne medije i obrazovne institucije, dok se u pozadini nastavlja propadanje i rasprodaja poduzeća i podređivanje politike ekonomskim interesima tranzicijskih elita. U Zagrebu će se lijeva koalicija suprotstaviti višegodišnjoj koruptivnoj vladavini gradonačelnika Milana Bandića, koji se na vlasti najveći dio posljednjih 17 godina održao pomoću, između ostaloga, suradnje sa svim najvećim strankama koje danas kroje hrvatsku politiku na državnoj i lokalnoj razini. Radi se o uzorcima koji su i nama u Sloveniji još kako dobro poznati.

Koalicijska lista u Zagrebu se temelji na principima društvene jednakosti i ekološke održivosti, što su vrijednosti koje dijelimo i mi sami. Svjesni su da put do tog cilja vodi samo preko široke društvene participacije koja se može suprotstaviti parcijalnim političkim interesima.

Naše simpatizere i simpatizerke koji nas prate u Hrvatskoj zato pozivamo da krajem ovog tjedna izađu na izbore i podupru novo poglavlje za grad Zagreb i budu primjer za djelovanje ljevice i drugdje u regiji.

Iniciativa za demokratični socializem, članica koalicije Združena levica

Pismo podpore: Zagreb je naš – Nova ljevica – ORaH – Radnička fronta – Za grad