Članci

O slobodi medija

  • 03. 05. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Slobodu medija danas uzimamo zdravo za gotovo, ponajviše misleći kako je ona zapravo, uz manje nedostatke, tu. No to ne može biti dalje od istine. Slobodni mediji su zapravo u današnjem društvu isključivo eksces i iznimka. Većina medija su pod kontrolom ili kapitala ili političke elite ili oboje. Neki su u izravnom vlasništvu kapitala i njihova je sloboda nužno ovisna interesima vlasnika (npr. Jutarnji list neće pisati protiv onoga što odgovara Marijanu Hanžekoviću), dok drugi o njemu ovise neizravno (kroz reklame, distribuciju i sl.). O nacionalnim i državnim medijima koji su pod izravnom ili neizravnom kontrolomo političkih elita ne treba trošiti ni riječi - u nekima se to radi (npr. na HRT-u) kroz postavljanje uprave od strane politike, dok se u drugima to radi kroz različite državne i lokalne subvencije i sl.

Utjecaj medija na formiranje i kontroliranje našeg društva je golem. Iako je opće mišljenje da mediji služe prenošenju informacija, prava je istina da u modernim kapitalističkim društvima oni zapravo služe održanju ideološke hegemonije i statusa quo kroz proizvodnju pristanka, podobnog načina razmišljanja i zadavanju granica u okviru kojih je dopušteno razmišljati - npr. dopušteno je razmišljati o tome da promijenimo upravu i upravitelja, ali ne i o tome da se promijeni sam sistem.

Bez prave slobode medije ne može biti ni prave demokracije. Prava sloboda medija može se postići isključivo tako da se mediji oslobode svakog utjecaja i kapitala i politike - tako da budu u vlasništvu čitavog društva, medijskih radnika i/ili lokalne zajednice a ne kapitala, ali pritom potpuno neovisni od političkih elita.