Članci

Nepokoreni grad: Spašen park na Savici!

  • 24. 04. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: Z. V.

savica3

Mnogi su gradovi u Hrvatskoj žrtve raznih kapitalističkih destrukcija već više od dvadeset godina. Osim privatizacija koje su uništile privredu gradova i čitave zemlje te stvorile na tisuće nezaposlenih i siromašnih, osim etničkih čišćenja koja su fizički uklonila i raselila 'nepodobno' gradsko stanovništvo i kulturocida u kojemu su stradali ideološki i nacionalno sumnjivi spomenici, knjige i spomen-domovi, gradove je na kraju zadesio i ekocid - uništavanje ili zločin prema prirodi.

savica1

Sve više gradova u Hrvatskoj gubi svoje zelene površine, parkovi se pretvaraju u betonizirana zabavljališta, livade u asfaltirane igrališta, stara stabla se ruše ili čupaju i na njihova mjesta postavljaju metalne ograde ili kojekakvi plastični materijali. Najgore je od svega što se stanovnike ništa ne pita – isključeni su iz procesa donošenja ikakvih značajnih odluka. O svemu zadnju riječ imaju "gradski oci", korumpirani politički lokalni moćnici, većinom gradonačelnici i njihov krug ljudi, te privatne tvrtke u vlasništvu građevinskih mafijaša. A njima je na prvom mjestu privatni interes i stjecanje profita na račun stanovnika. Isti štetan proces narušavanja i zagađivanja prirode u urbanim (ali i ruralnim) sredinama vodi se i na drugim mjestima u svijetu. Sveopće uništavanje prirode, koje ne samo da dovodi do drastičnoga pada kvalitete ljudskog života i ugrožavanja zdravlja već i nestanka biljnih i životinjskih vrsta, danas je zločinačko djelo kako gradskih vlasti i privatnih tvrtki tako i multinacionalnih kompanija. Jer gubitak parkova, tih zelenih gradskih oaza, velik je gubitak ne samo za ljude nego i za životinje i biljke koje u njima imaju svoja staništa.

savica02

No, nade ima, a primjer koji to dokazuje je park na Savici u Zagrebu. Da se čuje i da će se čuti dječji smijeh, trčkaranje za loptom, ptičji pjev, vidjeti skakutanje vjeverice i čuti šum lišća s grana u parku na Savici više nije upitno. Ovih se dana stanovništvo danonoćno bori za život i budućnost parka na Savici. Brojne građanske udruge, inicijative, grupe i pojedinci stali su u beskompromisnu obranu zelenila, livade, drveća i životinjica. Nisu željeli da bageri i kamioni privatnih tvrtki nepovratno unište parkovni okoliš, vizuru grada i prostor za rekreaciju i zabavu i za buduće generacije. I u tome su imali uspjeha i, mora se priznati, u tome su danas rijetki u Hrvatskoj. Grad Zagreb i njegovi stanovnici mogu biti itekako ponosni na ljude koji su svojim aktivnostima očuvali park, a ovaj im primjer može poslužiti kao uzor u sličnim budućim borbama. Privatni kapital nastavit će nasrtati na javne površine, kapitalističke gradske vlasti u tome će im svesrdno i na razne načine pomagati kroz brojne ilegalne i korumptivne radnje, a na štetu gradskog stanovništva. Ipak, slike ponovne obnove i uređenja parka na Savici bude nadu u bolje sutra i jačaju društvenu svijest o tome kako Zagreb, ali i druge hrvatske gradove, treba voditi čovjek iz naroda poput nekadašnjeg i najslavnijeg zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca.