Članci

Izjava RF-a povodom lokalnih izbora 2017. u Zagrebu

  • 10. 03. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Drago nam je da ovdje možemo najaviti da su Radnička fronta i Nova ljevica, kao nove političke opcije na domaćoj političkoj sceni, zajednički izlaze na lokalne izbore u Zagrebu – na svim razinama, od Gradske skupštine preko gradskih četvrti pa do mjesnih odbora. Vjerujemo da će time glasači u Zagrebu imati priliku glasati za jednu stvarno lijevu opciju, koja se neće bojati zauzeti za svoje ideje – od pitanja radničkih prava, privatizacije, javnog interesa i prostora pa do tzv. „svjetonazorskih“ stavova. Također možemo najaviti da će Radnička fronta, osim toga, samostalno na izbore izići i u Zagrebačkoj županiji i Samoboru.

Iako glasači lokalne izbore često zanemaruju jer nisu dovoljno „atraktivni“, nema sumnje da su oni daleko od beznačajnih i nebitnih. Upravo je Zagreb tu dobar primjer. Prije 5 godina imali smo primjer eklatantnog pogodovanja tajkunu Tomislavu Horvatinčiću od strane gradonačelnika Bandića, pri čemu se radi interesa kapitala trošio javni novac na devastaciju i prenamjenu Varšavske ulice i dijela Cvjetnog trga. Čak ni ogroman otpor Zagrepčanki i Zagrepčana to nije uspio spriječiti. Lani smo vrlo sličnu situaciju, s mutnim pozadinskim deal-ovima, imali na primjeru gradnje crkve na Savici – iako se 77% stanovnika Savice tome opiralo, problem je riješen (iako možda samo privremeno) tek s nadolaskom lokalnih izbora. Pri tome nije stvar u tome da su Cvjetni trg i Savica najbitniji problem u Zagrebu – oni su samo neki od najistaknutijih primjeri onoga što Radnička fronta vidi kao sistemski manjak. Unatoč postojanju instituta kao što su lokalni referendumi i građanski zborovi, zbog nevoljkosti političkih nomenklatura da narušavaju postojeću situaciju i tako ugroze svoje privilegije do njih rijetko dolazi. Pa se onda i može dogoditi da se neki projekt provede iako se tome protivi većina stanovnika, bilo čitavog Zagreba bilo određenog dijela grada. Ono za što se u takvim slučajevima zalaže RF jest da se stanovnicima omogući da se izravno izjasne o takvim bitnim problemima – bilo da je riječ o gradnji crkve, trgovačkog centra, parka, parkiralištima i sl. Jasno nam je da se tu veći dio problema mora rješavati, kroz promjenu zakona (koji bi npr. ukinuli potrebnu izlaznost od 50% na lokalnoj razini), na državnoj razini, no posla ima već i na lokalnoj razini.

(Program Radničke fronte za Lokalne izbore 2017. za grad Zagreb)

Jedan od ključnih problema u Zagrebu je dugogodišnja vlast i klijentelistička mreža Milana Bandića. O Bandiću se često govori kao o problemu i sam je gradonačelnik i trenutno na sudu zbog korupcije iz više razloga – pritom je zanimljivo da su za suđenje izabrani njegovi najlakši prijestupi i to ne slučajno, nego kako se suđenjima ne bi zahvatilo i druge interesne skupine i političke mreže iz različitih stranaka s Bandićem povezane. No pritom se često zanemaruju do koje je razine čitav Zagreb ogrezao u korupciju – Zagreb je grad u kojem se doslovni svi javni radovi, sve javne nabavke, svi javni natječaji i sl. ne mogu provesti bez da je u pozadini neki koruptivni dogovor, bez toga da se posao nekom namjesti ili da netko dobije pinku u džep. Ogromna sredstva koja na taj način odlaze u privatne džepove podobnih svakako bi se mogla uložiti pametnije – npr. na pojačanu gradsku stanogradnju za socijalno ugrožene i mlade, na izravna socijalna davanja za siromašne i socijalno ugrožene, na veća izdavanja za škole i sramotno zapuštene dječje vrtiće (koji bi u perspektivi trebali biti potpuno besplatni), na činjenje javnog prijevoza dostupnijim (kroz besplatan gradski prijevoz za sve učenik/ce, student(ic)e, nezaposlene i umirovljenik/ce te uspostave besplatnih javnih gradskih bicikala) itd.

Od drugih programskih točaka RF-a možemo još istaći npr. participatorni budžet (koji već postoji u mnogim dijelovima svijeta i kroz koji bi stanovnici/e Zagreba mogli izravno odlučivati o tome za što će se potrošiti dio gradskog proračuna), zalaganje za besplatan ulaz u muzeje i knjižnice, poticanje gradskih javnih službi i kooperativa nauštrb dosadašnjeg pogodovanja umreženom kapitalu, zalaganje za urbanističko planiranje grada (po uzoru na gradnju Novog Zagreba) umjesto za dosadašnju kaotičnu i neplansku devastaciju gradskog prostora, uspostava sistema subvencionirane javne prehrane, otvaranje socijalnih dućana, uvođenje javnog brzog interneta u čitavom gradu, spašavanje Imunološkog zavoda itd. Više detalja o svemu može se vidjeti u našem programu.

Svjesni smo da na ovim izborima ne možemo očekivati čuda, niti da krupne promjene za kakve se zalažemo ne dolaze preko noći. Ipak, nadamo se da ćemo poslužiti kao instrument kojim će bar dio Zagrepčana/ki moći i simbolički na ovim izborima pokazati da nisu zadovoljni kojim smo putem kao društvo krenuli – od sve veće nejednakosti, siromaštva i iseljavanje iz zemlje pa do rastuće neofašizacije. RF se kao organizacija nada da će na ovim izborima, osim prilike da progresivno utječe na određene aspekte lokalne politike, osnažiti i svoje financijske i prostorne resurse kako bi se i dalje i uspješnije „terenski“ mogla boriti za svoje ciljeve. Naši će predstavnici u gradskim tijelima na svim razinama, kada to bude moguće, biti rotirani svako pola godine, kako bi se spriječila njihova birokratizacija i otuđivanje od ciljeva radi kojih su izabrani, a velik će dio svoje plaće i naknada odvajati za daljnju borbu RF-a umjesto za svoje džepove.

I na kraju, nadamo se da će ova naša izborna suradnja u Zagrebu biti još šira. Bilo je već kontakata s nekim opcijama, a pozivamo i sve koji se slažu bar s nekima od naših ciljeva da nam se pridruže na ovaj ili onaj način i da se zajedno izborimo za bolji, pravedniji i jednakiji Zagreb.