Članci

Ekonomija dijeljenja

  • 06. 10. 2016.
  • Piše: Radnička fronta

Ekonomija dijeljenja" (sharing economy) označava najnoviji model poslovanja u kapitalističkoj ekonomiji u kojoj određene kompanije više ne pružaju izravno npr. taksi ili hotelske usluge (i imaju radnike na plaći), nego samo platformu koja korisnike koji voze taksi ili iznajmljuju sobe, stanove ili kuće spaja s onima kojima te usluge trebaju (uz solidnu naknadu za kompaniju koja je razvila i posjeduje tu internetsku platformu). A zamislimo, recimo, nekakav ne-kapitalistički Uber ili Airbnb u kojem bi SAV novac (osim sitnog dijela koji bi odlazio na održavanje i unapređivanje infrastrukture) odlazio onima koji posao obavljaju (onima koji voze aute, iznajmljuju sobe itd.), umjesto kompaniji koja je stvorila sučelje koje ih samo povezuje?

Nešto slično već i postoji - npr. CouchSurfing kao alternativa Airbnb-u ili aplikacija slična Uberu koju su osmislili u Austinu u Teksasu, koja omogućuje sve isto što i Uber, ali tako da vozačima ostane sav novac.

Mogućnosti su beskrajne, ali se za društvo u kojem će tehnologija raditi za nas (a ne samo kao dodatan i nov način eksploatacije) tek treba izboriti...