Članci

Yugo, Rimac i ostalo

  • 23. 07. 2016.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: Igor Premužić

Tvornica Zastava je ukupno proizvela oko četiri i po milijuna vozila. U 76 zemalja svijeta izvezla je oko 650.000 automobila.

Danas se apologeti kapitalizma ismijavaju iz "jugića". No gorka je istina da Hrvatska danas nije u stanju proizvesti niti takav automobil. Hrvatska je proizvela jedino bijedu, siromaštvo, rat, ubijanje, pljačku i stvorila uvjete života od kojih žele pobjeći svi koji to mogu. To je taj kapitalizam i demokracija i Hrvatska. Mi se možemo danas smijati stojadinimi i jugićima, ali to su bili automobili domaće proizvodnje, čije su tvornice zapošljavale na tisuće radnika, a te su si automobile svi radnici mogli priuštiti – često od svega nekoliko plaća.

Hrvatska pak ne posjeduje automobilsku industriju niti proizvodnju (izuzmemo li proizvodnju stakla, šivanje navlaka i sl. u Zagorju za druge industrije). Hrvatska je svoju proizvodnju uništila da bi 260 ratnih profitera danas moglo uživati u svojem, kriminalom i krvi, stečenom carstvu. Policija, vojska, parlament i sudstvo taj kriminal i na kriminalu stvoren sustav štiti. Mi smo robovi koji to sve plaćaju.

Neki će tu spomenuti čuvenog Matu Rimca, kapitalističkog heroja. Rimac je u životu, novcem oca kriminalca, proizveo 3 automobila od kojih svaki košta milijun eura. Proizveli su ga ljudi koji rade za 3000 kn. Pokradena sirotinja radi za kriminalce koji proizvode ultra skupe automobile za, vjerovatno, iste takve kriminalce.

To nije ni usporedivo s masovnom proizvodnjom kakva je postojala u Jugoslaviji, koliko god se jugićima i stojadinima, namijenjenima radnicima i prosječnom čovjeku, rugali u odnosu na Rimčeve svemirske automobile za zlatnu mladež i bjelosvjetske tajkune.