Članci

Pismo podrške - oslobodite Zdravka i Vladimira!

  • 02. 06. 2016.
  • Piše: Radnička fronta

Zdravko Saveski i Vladimir Kunovski, članovi nedavno osnovane ljevičarske stranke Levica u Makedoniji, u kućnom su pritvoru već više od mjesec dana zbog sudjelovanja u prosvjedima protiv autoritarne i korumpirane vlade. Kućni pritvor produžen im je za dodatnih 30 dana, a prijeti im i zatvor, kao i pozamašne novčane kazne.

Demokracija u Makedoniji pod prijetnjom je potpuna ukidanja. Političare iz državnog vrha osumnjičene za korupciju i druga kaznena djela predsjednik države je pomilovao, čime je poništen sav trud institucija da ih se izvede pred lice pravde. To je dovelo do masovnih prosvjeda diljem zemlje, koji traju već gotovo dva mjeseca.

Kako bi prosvjednike zastrašila i spriječila da sudjeluju, vlada je protiv njih počela dizati optužnice za kršenje zakona tijekom prosvjeda. Vlasti tako nakon prosvjeda nezakonito prate, legitimiraju i dokumentiraju aktiviste, te ih privode u policijske postaje na ispitivanje, a izdaju im i novčane kazne. Petoro prosvjednika zadržano je u pritvoru, uključujući Zdravka i Vladimira. Radi se o žrtvama vladine uporne primjene selektivne pravde. Dok političari iz državnog vrha osumnjičeni za korupciju i druga kaznena djela slobodno šeću, naši su drugovi u kućnom pritvoru, optuženi da su bili dijelom rulje koja je tijekom prosvjeda demolirala ured predsjednika.

Pravosuđe je bilo pod ogromnim pritiskom da Zdravka i Vladimira smjesti u pritvor, a državni je odvjetnik opetovano inzistirao da sud kućni pritvor zamijeni zatvorom. Početak suđenja namjerno je dva puta odgađan kako bi ih se što dulje zadržalo u pritvoru i dalje od prosvjeda. To znači da su zapravo osuđeni bez suđenja, a sloboda kretanja ograničena im je iz političkih, a ne pravnih, razloga.

Ovim putem tražimo da upoznate javnost s ozbiljnošću situacije u Makedoniji. Vlast u zemlji nimalo ne zaostaje za Erdoganovom, Orbanovom i Putinovom.

Pozivamo vas – ljevičarske partije, organizacije i pokrete – da potpišete pismo podrške kojim zahtijevamo puštanje Zdravka i Vladimira iz pritvora, kao i prestanak daljnjih progona prosvjednika. Ukoliko se slažete, pošaljite nam e-mail na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. s naslovom "Support for Zdravko and Vladimir".

Zdravko Saveski dugogodišnji je aktivist i jedan od osnivača organiziranog lijevog pokreta u Makedoniji 2007. godine. Otada aktivno sudjeluje u prosvjedima protiv društvene nepravde i kršenja ljudskih prava. Jedan je od najistaknutijih članova Levice i član predsjedništva stranke. Također je i sindikalist, a donedavno je bio i generalni tajnik Multietničkog obrazovnog sindikata (MECO). Ima doktorat iz političkih znanosti i bivši je sveučilišni profesor.

Vladimir Kunovski aktivni je član Levice. 2014. se godine uključio u tadašnje studentske prosvjede, a otada redovno sudjeluje na svim prosvjedima za vladavinu prava i društvenu pravdu. Nakon što je obznanjeno osnivanje Levice, pridružio se Inicijativnom odboru stranke u kojoj vidi silu za pozitivne promjene u društvu.