Članci

Još o kurikulumu

  • 27. 05. 2016.
  • Piše: Radnička fronta

Unatoč zamjerkama koje imamo na kurikulum, RF podržava prosvjed povodom napada na njega kao autentičan bunt protiv ultrakonzervativne vlasti i s obzirom na nesumnjivo autentične i iskrene želje većine za kritičkim obrazovnim sistemom, a ne dogmatskim vlažnim slovima katoličkih i inih fundamentalista.

Što se tiče pak naših zamjerki kurikulumu, kurikulum jednostavno, unatoč nesumnjivim najboljim namjerama i velikom uloženom trudu, teško da u okviru ovakvog sistema može drugačije izgledati.

Kako npr. očekivati od sistema koji je utemeljen na privatizacijskoj pljački da u svom obrazovnom programu bude kritičan prema istoj, dok su na vlasti stranke (HDZ/SDP) čija se vizija društva zasniva na "ko je jamio jamio"?

Drugačiji, stvarno progresivan, kurikulum je moguć samo u drugačijem (postkapitalističkom) društvu ili bar u društvu koje bi na vlasti imalo političke snage predane pokušaju formiranja potpuno drugačijega društva. To trenutno nije situacija i možemo birati između zla (SDP-ova prokapitalističkog liberalizma) i još većeg zla (HDZ-ova prokapitalističkog neofašizma u savezu s fundamentalističkim katoličkim ultrakonzervativcima).