Članci

Solidarno uz Subversive!

  • 29. 04. 2016.
  • Piše: Radnička fronta

Za nekoliko dana, na 1. maj, počinje već tradicionalni deveti Subversive Festival. Tema ovogodišnjeg izdanja biti će „Politika prijateljstva“. Očekuje se dolazak preko stotinu svjetski relevantnih intelektualaca, umjetnika, znanstvenika i aktivista uz prikazivanje pedesetak raznih filmova uglavnom edukativne i aktivističke prirode.

Od svojih početaka do danas Subversive je izrastao u jedno od centralnih mjesta kritičkog promišljanja ovih prostora. Teme koju su se tamo pojavljivale su često bile vezane uz radnička prava, borbu i solidarnost, sindikalno i političko organiziranje, antifašističku borbu i njene vrijednosti. Kritika kapitalizma kao društvenog sistema najglasnije se je čula upravo iz Kina Europe čemu svjedoče i brojni antikapitalistički i marksistički intelektualci koji su kroz ove minule godine bili sudionici Subversiva kao što su Slavoj Žižek, Tariq Ali, Terry Eagleton, Aleida Guevara, David Harvey, Antonio Negri, Samir Amin i brojni drugi.

Uslijed novog preslagivanja političkih snaga te dolaska radikalne desnice bliske crkvi na vlast javila se bojazan o daljnjoj mogućnosti radikalne kritike statusa quo. Prvi potezi nove vlade pokazali su da su strahovi itekako bili opravdani. Prvi na udaru su se našli neprofitni mediji, zatim je slijedio desant na HRT da bi sve kulminiralo ovih dana kada su srezane javne potpore za sve disonantne medije i organizacije u društvu. Kao jedna od žrtva gušenja medijskih sloboda i slobode javne riječi našao se je i Subversive Festival koji se svojim programom i javnim djelovanjem nikako ne može uklopiti u zamišljeni nacionalni klerikalni imaginarij vladajuće garniture. Naime, ove godine je Subversivu ukinuta sva pomoć od države pod pravdanjem „bezideoloških“ tobožnjih ušteda, iako se naravno radi o smislenoj kampanji ušutkivanja svega što osobno ne odobri bilo Hasanbegović, Karamarko ili netko iz crkve. Tome svjedoči i povećanje budžetskih sredstava za sve one medije i organizacije koje očito nemaju problema sa trenutačnom politikom Most-domoljubne koalicije.

U nastojanju da se Subversive održi pokrenuta je crowfunding kampanja. Organizatori festivala ističu da kako bi "mogli nastaviti s tom platformom koja okuplja i potiče različitost, aktivizam i kritičko mišljenje" festival poziva sve pojedince, udruge, zadruge, inicijative, političke i aktivističke organizacije da im pomognu u prikupljanju novčanih sredstava, putem crowdfunding kampanje koju možete podržati ovdje. Svaka kuna je dobrodošla.

sub2

Članovi Radničke fronte zdušno podržavaju nastavak održavanja Subversive festivala jer smo itekako svjesni da dobar dio svojih korijena vučemo upravo sa te manifestacija koja je na jednom mjestu uspjela okupiti relevantne svjetske glasove koji su se zalagali za ono što se i RF zalaže danas. A to je ukidanje kapitalizma, izgradnja boljeg socijalističkog društva, radikalna demokratizacija društva, veća radnička prava, apsolutna jednakost svih građanki i građana. Prisustvom na brojnim predavanjima i okruglim stolovima mnogi članovi RF-a su se po prvi puta susreli sa radikalnom lijevom kritikom današnjeg svijeta, gdje su se polako politički formirali te uslijed čega je i naposljetku 2014. došlo do osnivanja Radničke fronte.

Ovim putem vas još za kraj pozivamo da nam se pridružite 1. maja u 12 sati ispred Radničkog doma na velikom prosvjedu naziva „Kapital napada vrijeme je za otpor“, a nakon toga u večernjim satima na otvaranju još jednog 9. Subversive Festivala.

 

Jedan svijet, jedna borba!

 

Radnička fronta