Hrvatske šume i Certus zapošljavanje zajedno u sječi radničkih prava

Hrvatske šume i Certus zapošljavanje zajedno u sječi radničkih prava

Katastrofalno gospodarenje Hrvatskih šuma hrvatskim šumama svima je poznato. Posljedice takvog djelovanja moguće je provjeriti na Medvednici, Marijanu i brojnim drugim hrvatskim planinama. Srećom, nakon godina zanemarivanja upozorenja ekoloških udruga i aktivista, ta je tema u posljednje vrijeme napokon doprla do šire javnosti, pa čak i Europskog parlamenta. I tu, kao i na brojnim drugim mjestima, na djelu je sprega kapitala i političkih namještenika sa zajedničkim ciljem privatiziranja javnih dobara.

I dok je opustošene planine teško sakriti, neke druge nezakonite i eksploatatorske prakse puno je lakše držati daleko od očiju javnosti, prvenstveno jer one koji tu javnost informiraju takve prakse ne zanimaju. Njihov doseg je priča o uhljebima i pojedinačnim slučajevima korupcije. Međutim, osim hrasta lužnjaka, bukve i bagrema, postoji još jedna vrsta za koju Hrvatske šume ne mare, koju prekomjerno eksploatiraju i jeftino prodaju privatnom interesu- ta se vrsta zove agencijski radnik.

Kašnjenje i nezakonito umanjivanje plaća, manipuliranje godišnjim, nedostavljanje platnih lista, ugovori na određeno od mjesec dana…

Slučaj agencije Certus zapošljavanje d.o.o., čiji su nam se radnici javili, uključuje takvo kršenje radničkih prava da su i naši iskusni sindikalisti Denis Geto i Sandra Crnković morali priznati da su se s tako nečim rijetko kad susreli. Agencijski rad je nepoželjna neoliberalna izmišljotina koja služi da bi profiti pojedinaca bili još veći, posrednici ubrali nepotrebne provizije, a ionako potplaćeni hrvatski radnici bili još slabije plaćeni i maksimalno izrabljivani. U moru loših agencija za zapošljavanje, kojih ima 300-tinjak u Hrvatskoj, Certus zapošljavanje ne možemo nazvati čak ni lošom agencijom već kriminalnom organizacijom. Oni svoje radnike kontinuirano lažu, kasne s isplatom ili uopće ne isplaćuju ionako sramotno niske plaće i druge ugovorene troškove radnika. Kada te plaće napokon isplate onda ih u njima potkradaju na razne načine: isplaćuju manje plaće od dogovorene, ne plaćaju dodatke za rad blagdanima i vikendima, ne omogućavaju godišnji odmor…

Nabrojimo samo neka od redovnih kršenja zakona, radničkih prava i ugovora o radu:

  • U ugovoru o radu piše da se plaća treba isplatiti do 15. u mjesecu, no ona svaki mjesec kasni po tjedan i više dana.
  • Troškovi prijevoza se plaćaju neredovito ili se uopće ne plaćaju
  • Radnicima se ne uručuju sve isplatne liste
  • Ne postoji raspored rada.
  • Ugovorima o radu koje posjedujemo definirana je plaća od 5.658 kn bruto. Plaća radnika je ili tolika ili čak i manja (nikad viša), bez obzira radilo se prekovremeno, za vikende ili blagdane. No poslodavac tu ionako bijednu plaću za teški rad, protuzakonito umanjuje ovisno o broju kišnih dana. Tako radnicima kiša određuje koliku će plaću dobiti neki mjesec. Iako kapitalisti zamišljaju da radnici trebaju biti besplatno na raspolaganju kad god se oni sjete, prema Zakonu o radu ugovorena plaća i radno vrijeme se moraju poštivati, a rizik je i odgovornost kapitalista da radniku pronađe posao u ugovorenom radnom vremenu.
  • Ne postoji raspored rada niti korištenja godišnjih odmora. Radnicima se kao godišnji pišu kišni dani što je protivno Zakonu o radu prema kojem godišnji radniku mora biti najavljen najmanje 15 dana prije njegovog korištenja. Osim toga radnici imaju pravo na minimalno 20 dana godišnjeg, od kojih minimalno 2 tjedna mora biti iskorišteno u neprekidno. Ništa od toga agencija Certus ne omogućava svojim radnicima zbog čega pati njihov privatni i obiteljski život.

Uz sve ovo, Certus koristi jednu mogućnost predviđenu antiradničkim Zakonom o radu: ugovore redovno sklapa na mjesec dana čime radnike drži u nesigurnosti i lako ih kontrolira budući da radnici znaju da im se u slučaju pobune ugovori neće produljiti.

Dobro poznat scenarij

Postavlja se pitanje kako je moguće da jedna agencija neometano posluje na ovaj način, tko su joj vlasnici, kako je moguće da Hrvatske šume uporno daju posao ovakvim kršiteljima zakona… Ako pitate radnike, oni ne znaju. Vlasnike firme ne viđaju, a na mobitel im se najčešće ne javljaju. Kad plaće kasne, ne javljaju se uopće. Agencija Certus zapošljavanje d.o.o. osnovana je 2020. godine i odmah dobiva višemilijunski posao s Hrvatskim šumama. U istoj godini, iako je teško reći kakve to velike troškove može imati netko tko parazitira na prosljeđivanju radne snage, Certus zapošljavanje već ostvaruje i milijunski gubitak. Tako u toj jednoj godini Certus zapošljavanje ostvaruje prihod od 2.043.482,00 kn i rashod od čak 5.499.489,00 kn, od čega rashodi za zaposlene iznose tek 3.529.840,00 kn. Ovaj scenarij je dobro poznat i više puta viđen. Poduzeće se otvara jer se zna da se dobiva posao, na brzinu se izvlače novci i zatim se završava u blokadi i konačno u stečaju. Posebno je skandalozno kad se radi o agencijama za posredovanje radnicima gdje kapitalisti zapravo ubiru proviziju za protuzakonito srozavanje radničkih prava. Prema Zakonu o radu agencijski radnici u pravima moraju biti izjednačeni sa svim drugim radnicima, ali kad bi to zaista bio slučaj, nitko ne bi imao interesa da se agencijski radnici zapošljavaju na taj način. Tako su u ovom slučaju Hrvatske šume poklonile milijune kuna privatnoj firmi, umjesto da su ih potrošili na svoje radnike. Pritom, ti milijuni su poklonjeni firmi za koju su običnom provjerom sudskog registra može zaključiti kako će završiti. Naime, društvo je 2020. osnovao Dalibor Knežević. Prije osnivanja Certus zapošljavanja, prema sudskom registru Knežević je bio osnivač nekoliko poduzeća i sva su završila u stečaju. Uz njega je i direktor Robert Harmnicar koji je u sudskom registru naveden kao jedini član i direktor niza poduzeća; i kao i kod Kneževića, sva ta poduzeća završila su mu u stečaju. Očekivano, kako nam potvrđuju radnici, upravo u ovim trenucima se i Certus zapošljavanje bliži istom scenariju. S 30.11.2021. prestala je suradnja između Certus zapošljavanja i Hrvatskih šuma. Plaće za 11. mjesec i dalje kasne, uz sva ranija dugovanja s raznih osnova. Hrvatske šume su radnicima dale ugovore do 17.12.2021., a što će nakon toga biti, nitko ne zna.

Najbolji dokaz da se radi o namještenom poslu jest činjenica da Certus zapošljavanje ne zadovoljava ni osnovne formalne uvjete da bi prema Zakonu o radu mogla obavljati svoju djelatnost. Prema čl. 44. st.7. ZOR-a agencija je dužna ministarstvu rada dostavljati podatke o obavljanju poslova agencijskog zapošljavanja i to putem Aplikacije za privremeno zapošljavanje, a koja je dostupna na mrežnim stranicama Ministarstva rada. Međutim, uvidom u web stranicu Ministarstva rada može se provjeriti popis svih agencija koje su registrirane preko navedene aplikacije, a među kojima još uvijek na dan 14.12. 2021. godine nema agencije CERTUS ZAPOŠLJAVANJE d.o.o. !

Dakle, navedena agencija nije bila registrirana na web aplikaciji ministarstva rada nakon osnivanja, kao niti u trenutku kada je dobila višemilijunske ugovore s Hrvatskim šumama d.o.o. krajem 2020. godine, kao što nije registrirana na web aplikaciji niti danas!

S tim u vezi, saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović dana 30.8.2021.god. postavila je zastupničko pitanje na koje je ministar Aladrović dostavio odgovor datiran s 5.10.2021. U njemu obrazlaže zakonsku regulativu oko registracija agencija na web aplikaciji, kao i to da se agencija Certus propustila registrirati i dostavljati propisane podatke o svom radu ministarstvu. Ministar navodi i da je o svemu „pravovremeno“ obaviješten Državni inspektorat te nas upoznaje s propisanim kaznama za prekršaj (do 120 tisuća kn za pravnu osobu i do 20 tisuća za odgovornu osobu).

Međutim, s obzirom da još uvijek agencija Certus nije registrirana na web aplikaciji ministarstva rada, postavlja se pitanje jesu li toliko nedodirljivi da im niti državni inspektorat ne može ništa, a također se samo po sebi nameće pitanje kako su Hrvatske šume išle uopće sklapati višemilijunske ugovore o ustupanju radnika s nekom agencijom bez ikakvih referenci i za koju se uvidom u listu agencija moglo utvrditi da krši svoje zakonske obaveze.

Hrvatske šume, dosta je!

Sva odgovornost, kako za kršenje zakona u odnosu na prava radnika, tako i za bacanje novaca privatnicima bez ikakve potrebe, leži na Hrvatskim šumama. Hrvatske šume trenutno drže preko 1.000 agencijskih radnika za poslove koje stalno treba obavljati i za koje kontinuirano nedostaje radnika. Time škrtare na radnicima (da bi ušteđeno poklonili privatnicima i, vjerojatno, postotak nekom direktoru) i pospješuju izrabljivanje hrvatskih radnika, onih koji ionako imaju najniže plaće i koji rade teške fizičke poslove, u teškim uvjetima, na otvorenom, po vrućini i zimi. Radnička fronta inzistira, a nadamo se da nećemo biti jedini, da Hrvatske šume odmah zaposle radnike Certus agencije u stalni radni odnos, prestanu s praksom korištenja agencijskih radnika i tako zaštite one koje se godinama izrabljuju na njihovim poslovima… Dosta je žmirenja na nezakonitosti, nepravde i izrabljivanje i krajnje je vrijeme da Hrvatske šume preuzmu odgovornost za one o čijem su radu ovisni.

Radnička fronta će se sa svoje strane boriti i stvarati pritisak na Hrvatske šume svim sredstvima. Ovo je trenutak u kojem je egzistencija stotine radnika u pitanju, ali i trenutak u kojem se možda njihov položaj može trajno riješiti. Ugovor s drugom agencijom još nije potpisan i Hrvatske šume zapošljavanjem ovih radnika mogu barem donekle ispraviti štetu koju su radnicima svojim nemarom (a vjerojatno i namjerom) proizvele. Nadamo se da će javnost prepoznati značaj ovog problema i pridružiti nam se u tom pritisku. Za početak ćemo protiv Certus agencije podnijeti kaznene i prekršajne prijave. Poduzeće možda ide prema likvidaciji, ali odgovornost rukovodećih osoba ne nestaje s njim. Nećemo dozvoliti da se još jednom najobičniji hohštapleri i liferanti radnom snagom samo tako izvuku!