RF sudjeluje u Inicijativi za radnički ZOR

RF sudjeluje u Inicijativi za radnički ZOR

U ponedjeljak 22. studenog održana je tiskovna konferencija inicijative Za radnički Zakon o radu, na kojoj su govorili članovi inicijative - sindikati i RF, kao i stranke koje su odlučile podržati inicijativu (SDP i Možemo).

Radnička fronta smatra da je ovo Zakon zbog kojeg radnici, nezaposleni, umirovljenici trebaju izaći na ulice, masovno prosvjedovati. Manje plaćeni rad ugrožava i umirovljenike i njihove bijedne mirovine i nezaposlene jer će se sada isti broj radnika dodatno eksploatirati. Zakon uvodi prisiljavanja radnika da rade za manje plaće duže radno vrijeme i da ih može otpustiti kad hoće, a da im se prekovremeni i bilo kakav drugi dodatni rad ne treba platiti i nitko za to neće odgovarati.

Ovo je Zakon koji se piše u tajnosti već više od 20 mjeseci jer HDZ pod isprikom pandemije želi dodatno derogirati radnička prava. Prije 20 mjeseci to su htjeli napraviti pa je reagirala Evropska konfederacija sindikata – kada su dobili negativne reakcije iz Evrope, krenuli su temeljito i sustavno – putem zakona koji će ljudima oduzeti temeljno pravo na rad od kojeg može dostojanstveno živjeti.

Ovo je pokušaj dresure radnika. Prethodnim ZOR-om je već bilo omoguće lakše otpuštanje ali i zapošljavanje na određeno do u beskonačnost zbog čega smo došli na sam vrh ljestvice nesigurnih ugovora o radu i to visoko mjesto držimo jedno desetljeće. Tu statistiku HDZ želi popraviti i to tako da će i one koji su zaposleni na stalno izložiti nesigurnosti kojoj su već bili izloženi radnici na nesigurnim ugovorima o radu. Svi će moći biti lako otpušteni, ugovori će se prekrajati i mijenjati kako to kome odgovara, nitko neće biti siguran pa ni sindikalni povjerenik. Ali statistika će izgledati ljepše – sve će se radnike moći zaposliti na neodređeno a onda ih otpuštati po volji.

Iz Hrvatske je iselilo 17,6% radnosposobnog stanovništva; skoro milijun radnosposobnih nije zaposleno; imamo jednu od najnižih stopa zaposlenosti u EU – ovim zakonom HDZ želi ljude prisiliti da rade lošije plaćene poslove, više radnih sati, na ugovorima koji se mogu raskinuti bilo kad, te da dodatni rad i dalje ne bude plaćen i da se za to ne kažnjava nikoga.

Stvaranje konkurentnosti putem snižavanja cijene radne snage (tzv. interne devalvacije) je najgora moguća politika koja se provlači kroz sve političke poteze Vlade pa i ovaj. To znači da HDZ pristaje na to da RH bude na začelju EU i da se isključivo oslanjamo na uslužne djelatnosti i “trku prema dnu” rapidnom deindustrijalizacijom (sad i Brodarski institut zatvaramo), jer HDZ smatra da nam ne trebaju dobro plaćena radna mjesta, visoko obrazovani kadrovi...

Ispred Radničke fronte najavljujemo da ćemo u saborsku proceduru uskoro uputiti izmjene i dopune postojećeg ZOR-a, koje će uključivati niz zahtjeva - između ostalog i:

* skraćivanje radnog tjedna na 35 sati – jer se gospodarski razvoj treba temeljiti na tehnološkom razvoju - ljudi trebaju raditi manje, potrebno je skratiti radno vrijeme i tako otvoriti dodatna radna mjesta;

* ograničenje prekovremenog rada i oštre prekršaje za neplaćanje prekovremenih kao i drugih dodataka;

* vraćanje „upravnih mjera” u prekršaje – jer je time aktualni ZOR omogućio da se za prekršaje poslodavci samo opomenu i ne bude nikom ništa;

* ograničenje ugovora na određeno na 1 godinu;

* propisano plaćanje dodataka...