O izmjenama i dopuni Zakona o minimalnoj plaći

O izmjenama i dopuni Zakona o minimalnoj plaći

Priopćenje Radničke fronte: o izmjenama i dopuni Zakona o minimalnoj plaći

U ovaj četvrtak, 28.10. vladajući će u Saboru RH pokušati mijenjati Zakon o minimalnoj plaći. Nekoliko sindikata (Novi sindikat, RIS, NSRH, TEHNOS i neke sindikalne središnjice) poslalo je saborskom Odboru za rad svoje primjedbe, a u sami Sabor će biti putem Radničke fronte poslani i odgovarajući amandmani. Sve stranke, osim Radničke fronte, glasale su za Vladin prijedlog zakona, a primjedbe i prijedlozi sindikata doživljeni su od HDZ-ovih članova i predsjedavajućeg odbora (Davorka Vidovića) potcjenjivački do te mjere da se prijedloge odbilo i pročitati, a kamoli o njima raspravljati. Zbog toga su sindikati i RF danas, 26. 10. 2021. održali konferencije za medije paralelno u tri grada (Pula, Rijeka i Zagreb), kako bi ukazali na važnost Zakona o minimalnoj plaći i njegovom utjecaju na plaće i status radništva općenito.

U Zagrebu su govorili Mario Iveković (Novi sindikat), Marina Palčić (Nezavisni sindikat radnika Hrvatske) i saborska zastupnica Katarina Peović (Radnička fronta).

247906646 10222977825408046 197350492569844262 n

U Puli je uz članove RF-a bio predstavnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac, a u Rijeci sindikalist Tehnosa i član RF-a Denis Geto.

249059173 311821077013728 5270375731787602738 n

Mario Iveković je govorio o dostojanstvenoj plaći koja bi trebala biti 10.400 kn, a Marina Palčić o praksi prevara radnika/ca s isplatom minimalca i dodataka.

Marina Palčić je konstatirala da u medijima tema donošenja Izmjena i dopuna zakona o minimalnoj plaći nije dovoljno zastupljena. Stoga, građani nisu stekli dojam koliko je ona važna. Potrebno je jasno definirati kako plaću nije moguće ugovoriti u iznosu manjem od brutto minimalne plaće. Takva definicija spriječila bi manipuliranja dodacima prilikom obračuna plaća. Kod velikog broja radnika radili oni više ili manje prekovremeno, nedjeljom, blagdanom, isplaćena plaća je gotovo jednaka svaki mjesec. Navedeni problem često obuhvaća i one radnike koji primaju plaće veće od minimalne.

Kod radnika prevladava mišljenje kako se minimalna plaća odnosi samo na one koji je kao takvu zaista i primaju, što je netočno. Minimalna plaća je temelj. Što je minimalna plaća veća veće su i plaće za ostale složenije poslove.

Radnicima nisu potrebne kozmetičke promjene zakona. Radnicima je potrebna odlučna vlada koja će jasno definiranim zakonima onemogućiti razno razne trikove i manipulacije plaćama na štetu radnika.

Peović je ilustrirala sve ono što se događa s minimalnom plaćom sloganom “Stranke istine” iz Alan Forda “Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo”.

Vlada RH krenula je u izmjene Zakona o minimalnoj plaći s obrazloženjem kako je, između ostaloga, potrebno sprječavanja zlouporaba u provedbi zakona.

No ovaj prijedlog ne samo da neće spriječiti zlouporabu, već će u nekim segmentima i dodatno omogućiti manipuliranje s iznosima plaća. Ovo se naročito odnosi na: odredbu da se plaća može isplatiti i u iznosu manjem od minimalne plaće, a izmjenama se te mogućnosti još više liberaliziraju (ako Vlada misli donositi takav zakon onda ga je mogla nazvati Zakonom o plaći ispod minimalne, te je zakon ovdje u neskladu sam sa sobom); samu definiciju minimalne plaće, koja je loša i omogućava manipuliranje sa iznosom minimalne plaće; manipulacije u obračunu dodataka na minimalnu plaću (primjerice za smjenski rad, prekovremeni rad ili otežane uvjete rada), za koje je dan loš prijedlog koji neće spriječiti najgore oblike manipuliranja i neplaćanje tih dodataka.

52.000 ljudi na minimalcu se nemaju čemu nadati. Svi zajedno su poručili da bi minimalna plaća trebala biti jednaka izračunatoj dostojanstvenoj, a kako je ona sada tri puta manja, predlažu hitnu mjeru: donošenje odluke Vlade za povećanje minimalne plaće na 5.000 kuna, što bi bilo barem malo ublažavanje dosadašnjih nepravdi, iako bi još uvijek predstavljalo tek 40% željene vrijednosti dostojanstvene plaće.

Galerija fotografija