Božinović napokon priznaje policijsko nasilje nad izbjeglicama

Božinović napokon priznaje policijsko nasilje nad izbjeglicama

Zastupnica Radničke fronte u Hrvatskom saboru Katarina Peović 14. travnja 2021. godine postavila je ministru unutarnjih poslova i potpredsjedniku Vlade Davoru Božinoviću pitanje o tada aktualnim optužbama prema hrvatskoj policiji koje je čitav niz nevladinih organizacija uputio između ostalog i prema Radničkoj fronti. Optužbe su to s dokumentiranim “inicidentima” koji govore o ilegalnim pushback-ovima izbjeglica preko granice u Bosnu i Hercegovinu, zajedno s optužbama za prekomjerno i ilegalno korištenje nasilja od strane policije. Tražili smo ujedno i podatke o nadzoru policije, provjerama prijava, po kojim to međunarodnim zakonima i međunarodnim dogovorima postupa policija i sl. Pitanje je postavljeno u vremenu kada je ministar javno iznosio da su sve optužbe “lažne” iako je bio upoznat da nevladine organizacije godinama dokumentiraju ovakve “incidente” te podižu prijave protiv policijskih službenika. Ministar je tada svjesno obmanjivao javnost.

Odgovor na ovo pitanje je zastupnica Radničke fronte dobila 15. rujna 2021. godine, dakle pet mjeseci nakon postavljenog upita i u njemu se eksplicitno priznaje da su protiv nekoliko policijskih službenika podnijete kaznene prijave radi sumnje za kazeno dijelo iz članka 117. Kaznenog zakona o nanošenju “tjelesnih ozljeda”. Protiv 13 je policajaca postupak obustavljen jer “nije utvrđeno počinjenje kaznenog djela”, a još je osam slučajeva u tijeku.

Dakle, iako je još uvijek postupak u tijeku i tek je otvoreno nekoliko optužnica, ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade ovim posljednjim dopisom priznaje da postoje nepravilnosti pri postupanju policije. Dodatni je šamar javnosti i dio odgovora u dopisu koji govori o tome da radi “oskudnih informacija nije moguće provjeriti” prijave, te tvrdi da su zabilježeni “brojni slučajevi lažnog prijavljivanja”, “ozljeda nastalih nesretnim slučajem” i “međusobnim fizičkim obračunima migranata”.

Hrvatska u je u ovom procesu čuvar onoga što se kolokvijalno zove “Tvrđava Europa”, a proces je to kojime se domaće vlasti dokazuju da su dovoljno sposobne čuvati buduće hrvatsko prisustvo u Schengenskoj zoni i to ilegalnim postupanjem domaće policije prema izbjeglicama. Vladavina prava, ali i ljudska i politička prava migranata godinama su ugrožena. Radi ovakvog postupanja policije kao politička opcija u Hrvatskom saboru tražimo smjenu Ministra unutarnjih poslova kao najodgovornije osobe za ovakve teške povrede ljudskih prava od strane policije.