Koliko smo milijuna (milijardi) potrošili...

Koliko smo milijuna (milijardi) potrošili...

Koliko smo mi milijuna/milijardi potrošili služeći besmislenom američkom imperijalizmu?

Za svakog vojnika u Afganistanu samo do 2010. je utrošeno oko pola milijuna kuna. Ukupna cifra koju je RH potrošila se kreće oko 2 milijarde kuna. Ukupno godišnje, troši se oko 145 milijuna kuna samo na NATO misije, dok se istovremeno raspada javno zdravstvo, nemamo za penzije, mladi iseljavaju.

U okviru NATO-a već više od desetljeća sudjelovali smo u okupaciji Afganistana (tzv. „mirovnoj misiji“), 110 pripadnika OS RH sudjelovalo je u operaciji „Resolute Support”, trošili smo na „ojačanje prisutnosti NATO-a u Poljskoj“, sudjelovali u misiji na Kosovu. 2019. godini se uključujemo u novu misiju – onu u Iraku. Na 3 (!) pripadnika OS RH u operaciji EU "SOFIA" – trošilo se oko 2 milijuna kn godišnje... Tu je i misija "EU NAVFOR Somalia – ATALANTA"...

Među 28 članica NATO-a Hrvatska je s 1,71 posto BDP-a bila na 10. mjestu po izdvajanjima, ispred svih svojih susjeda ipak preuzeli smo obaveze koje su nam praktički nametnute bez rasprave da trošimo još više i to za vojnu opremu, ne za ljude. Njemački obrambeni budžet primjerice iznosi 1,23 posto BDP-a. No kupnjom novih 12 aviona doseći ćemo 2% BDP-a izdvajanja za obranu.

2024. godine Hrvatska planira za obranu trošiti 9,4 milijarde kuna. To je 40% povećanje od 2019. godine kada smo preuzeli obavezu većeg trošenja, koja nam je praktički nametnuta bez rasprave.

Ove godine smo proračun opteretili stavkama kao što su

- opremanje borbenim vozilom pješaštva na gusjenicama, za 161 milijun kuna i

- opremanje višenamjenskim helikopterom za više od 57 milijuna kuna.

Upravo će nabavka 12 borbenih aviona Rafale opteretiti proračun dovoljno da bi NATO bio zadovoljan, čime ćemo doseći 2% BDP-a za obranu. To će nas koštati 999 milijuna eura kroz obročnu otplatu.

- Na aktivnu vojsku RH troši oko 5 milijardi kuna godišnje.

- Članstvo u NATO-u plaćamo oko 31 milijun kuna godišnje.

Pri ulasku u NATO je jedan od argumenata za taj Savez bio i taj da bismo samostalno morali imati puno više vlastite vojske i izdvajati puno više – oko 3% BDP-a za obranu. Sada svojevoljno bez široke javne rasprave poslušno keširamo 2%.

Savez u koji smo ušli bez referenduma, za neke EU zemlje čini se nije nužan - niti Austrija, Švicarska, Irska, Švedska i Finska nisu u NATO-u.

Članstvo u NATO-u kažu vladajući (doduše SDP se s vladajućima slaže, stav Možemo ne znamo), navodno nam koristi, jer, tvrde tim smo članstvom sigurniji. No, nitko ne spominje da članstvo u NATO-u znači i otvaranje za terorističke napade i to nije samo neka teoretska mogućnost. Sjetimo se terorističkog napada u Rijeci 1995. godine, prvog islamističkog udara na evropskom tlu, koji je bio izravna reakcija na to da je Hrvatska SAD-u izručila istaknutog člana egipatskog sunističkog pokreta.

Hrvatska za tim „zajedničkim stolom“ u realnosti nema nikakvo pravo glasa i poslušnički provodi i zagovara vanjsku politiku kakvu kreiraju jači od nas. Ukratko, nekad smo predvodili Nesvrstane danas ginemo za tuđe geopolitičke interese i pri tom osiromašujemo....

Zato je stav Radničke fronte jasan – zalažemo se za izlazak iz NATO-a i povlačenje naših vojnika iz svih vojnih misija. Time bismo osigurali sredstva za socijalne projekte, razvoj zemlje, a nužna minimalna sredstva za obranu, još uvijek, ne bi bila manjkala.