Podrška rudarima iz kompleksa Rudnika uglja Kreka Tuzla

Podrška rudarima iz kompleksa Rudnika uglja Kreka Tuzla

Radnička Fronta izražava punu podršku rudarima iz kompleksa Rudnika uglja Kreka Tuzla povodom njihovih opravdanih zahtjeva i otpora koji pružaju upravi i vladajućem establishmentu u njihovoj namjeri da 30 posto rudara Kreke pošalju na takozvano čekanje.

Radnička Fronta upućuje i oštar protest zabrani generalnog štrajka rudara, najavljenog za 16. august ove godine. Svojom odlukom o zabrani štrajka, bez prava žalbe, Općinski sud u Tuzli se upisao u historiju uz one koji su na isti način zabranili štrajk rudara u decembru 1920. god. Tako se pokazalo da su u epohi navodne propagirane slobode i ljudskih prava, upravo ona najviše gažena i to ponajviše prema radnim i plebejskim masama.

Niz štrajkova, demonstracija i izliva nezadovoljstva ovih masa, kao što su bili prije nekoliko dana protesti radnika firmi “Pretis” i “Zrak” upravo dokazuju tu činjenicu, kao i pozivaju na zajedničko organiziranje radnih i plebejskih masa koje postaju svjesne svoga novonastalog klasnog položaja kao bi se suprotstavili neoliberalnim i šovinističkim snagama koje rastaču i uništavaju Bosnu i Hercegovinu.

 

 

 

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Husinski_rudar_Tuzla(Stari_Djed_Aljo)_-_panoramio.jpg