Članci

Podrška rudarima iz kompleksa Rudnika uglja Kreka Tuzla

  • 13. 08. 2021.
  • Piše: Radnička fronta

Radnička Fronta izražava punu podršku rudarima iz kompleksa Rudnika uglja Kreka Tuzla povodom njihovih opravdanih zahtjeva i otpora koji pružaju upravi i vladajućem establishmentu u njihovoj namjeri da 30 posto rudara Kreke pošalju na takozvano čekanje.

Radnička Fronta upućuje i oštar protest zabrani generalnog štrajka rudara, najavljenog za 16. august ove godine. Svojom odlukom o zabrani štrajka, bez prava žalbe, Općinski sud u Tuzli se upisao u historiju uz one koji su na isti način zabranili štrajk rudara u decembru 1920. god. Tako se pokazalo da su u epohi navodne propagirane slobode i ljudskih prava, upravo ona najviše gažena i to ponajviše prema radnim i plebejskim masama.

Niz štrajkova, demonstracija i izliva nezadovoljstva ovih masa, kao što su bili prije nekoliko dana protesti radnika firmi “Pretis” i “Zrak” upravo dokazuju tu činjenicu, kao i pozivaju na zajedničko organiziranje radnih i plebejskih masa koje postaju svjesne svoga novonastalog klasnog položaja kao bi se suprotstavili neoliberalnim i šovinističkim snagama koje rastaču i uništavaju Bosnu i Hercegovinu.

 

 

 

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Husinski_rudar_Tuzla(Stari_Djed_Aljo)_-_panoramio.jpg