Priopćenje Radničke fronte o Orljavi

Priopćenje Radničke fronte o Orljavi

Radnička fronta se pridružuje prosvjedu radnica požeške tekstilne tvrtke Orljava, Novog sindikata i Sindikata tekstila, kože i obuće, koje žele spriječiti odlučivanje o vlastitoj sudbini bez prilike da se saslušaju i eventualno prodiskutiraju njihovi prijedlozi, njihovo viđenje problema i njihovo viđenje rješenja. Radnice već tri mjeseca nisu primile plaću. Ova tvrtka je u vlasništvu Vlade republike Hrvatske, što znači ne samo da je odgovornost u potpunosti na Vladi, već i da se u ovom slučaju Vlada ne može izvlačiti da su joj „ruke vezane” što je valjda najdraža rečenica premijera Andreja Plenkovića, u situacijama kada je riječ o privatnim firmama, kao i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, ministra koji je već u prošloj vladi zabio posljednji čavao u lijes brodogradnje, kojeg su radnici Uljanika zvali „ministar idući tjedan” jer mu je to bio univerzalni odgovor na svako egzistencijalno pitanje stotina radnika koji su ostali bez posla. Kada ćemo znati što je s plaćama, hoće li radnici zadržati posao, hoće li firma opstati? Darko Horvat je odgovarao - više ćemo znati - idući tjedan. Sve dok više niti jedan tjedan nije ostao - i tvrtke su zatvorene. Ministar Horvat nije imao potrebu, kao ni premijer Andrej Plenković, sve do prekjučer, razgovarati sa sindikatima i radnicima o budućnosti Orljave (navodno je prekjučer Horvat bio u tvornici).

U Orljavi problem je inače započeo u početku smanjenjem, a poslije i obustavljanjem narudžbi tvrtke Olymp iz Njemačke koja je glavni kupac Orljave. Sindikati su o tome obavijestili Vladu i tražili sastanak na temu daljnje radne budućnosti Orljave do kojeg do danas nije došlo. U firmi je radilo preko 300 radnica, taj broj je smanjen na 180 u koroni, s najavom da će se broj povećati. Nakon 4 dopisa dopisa i molbi za sastankom sindikati nisu dobili nikakav odgovor od Vlade. Trgovački sud u Slavonskom Brodu pozvao je na stečajno ročište 02. srpnja. Znači sada je pet do dvanaest.

Govori se o tome da će Orljavu privatizirati Hemco (đakovački proizvođač zaštitne opreme i odjeće). Natječaj za dokapitalizaciju je objavljen 2019. Nejasno je zašto je uopće došlo odobrenje za pokretanje postupka privatizacije od Centra za restrukturiranje i prodaju. Sada se namjerno generiraju problemi kako bi se privatizacija “nametnula” kao logično rješenje.

Sve se zbiva pod parolom da je „država loš gospodar”. No Vlada je namjerno loš gospodar kada treba stvarati, zadržavat radna mjesta, dizati cijenu radne snage, ali su pojedini dužnosnici za svoj džep itekako dobri gospodari (poput Martine Dalić kada kupuje dionice državnih tvrtki). Italija, Njemačka, Francuska država su itekako dobri gospodari, svojih brodogradilišta, automobilske industrije i drugih industrija, ali Hrvatska država - ne, ona namjerno uništava, kako bi „dobri gospodari” postali oni koji štite privatne interese, a ti sigurno neće visoko na listi prioriteta imati radnička prava niti višu plaću, već profit koji se najlakše stječe upravo otpuštanjima, uz pojačanu eksploataciju zaposlenih i snižavanjem cijene rada (iako je i onako riječ o minimalcu u Orljavi, što je standardno za tekstilnu industriju gdje su tradicionalno najniže plaće). Orljava u pravilu obavlja lohn poslove, dakle prodaje jeftinu radnu snagu koja je u tekstilnoj industriji ionako bijedno plaćena, no uvijek može još gore. U tvornici rade pretežno žene, a znamo da je ženska radna snaga osobito eksploatirana i da radi u sektorima koji su posebno potplaćeni, a tekstilna industrija to sigurno jest.

Radnička fronta je uputila zastupničko pitanje predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i ministru Darku Horvatu - koji je razlog neodgovornog vlasničkog ponašanja prema tvrtki Orljava, prema radnicama koje rade za minimalac, a za tvrtku koja je u stopostotnom vlasništvu države?