Članci

Osuda vandalskog čina bacanja vijenca osloboditeljima Rijeke u smeće

  • 06. 05. 2021.
  • Piše: Radnička fronta Rijeka

Radnička fronta osuđuje vandalski čin grupe samoprozvanih nogometnih navijača koji su uklonili naš vijenac sa petokrakom ispred Spomenika oslobođenja Rijeke na Delti. Nogomet je oduvijek bio radnički i emancipatoran sport, i žalosno je što ga posljednjih trideset godina razne interesne skupine pokušavaju staviti u službu kapitala i nacionalističke ideologije.

Bacanje vijenca sa petokrakom u smeće je čin kojim se pljuje na tri tisuće partizanskih boraca koji su dali svoje živote za oslobođenje Rijeke i Sušaka od nacističke i ustaške okupacije, te od četnika i ljotićevaca koji su branili okupatore sjeverno od Klane. Rijeka je, kao grad koji je još 1919. okupirao D’Annunzio, te već tada progonio radništvo, etničke Hrvate i druge Slavene, praktično četvrt stoljeća trpio fašističko nasilje, koje je u konačnici rezultiralo progonom i ubojstvima mnogih naših sugrađana, te skoro potpunim nestankom riječke židovske zajednice. 

Podsjećamo ove vandale, nedostojne naziva navijača, da je prvi kapetan NK Rijeka, Sergio Legan, bio jugoslavenski partizan koji se pod petokrakom borio za socijalizam i za oslobođenje Rijeke i cijele bivše države od fašističkih okupatora, a da je legendarni Stojan Osojnak prošao fašističke koncentracijske logore tijekom Drugog svjetskog rata. Čak i legendarni branič talijanske Fiumane koja je prethodila NK Kvarneru i Rijeci, Giovanni Maras, bio je dio “Riječkog bataljona” i ubijen je kao partizan posljednjeg dana listopada 1943. godine. Iako se to danas namjerno i sustavno zaboravlja, nogomet je u Rijeci, kao i svugdje, uvijek bio radnički sport, blisko vezan sa borbom za bolji svijet.

Pozivamo sve prave ljubitelje nogometa da se vrate korijenima toga sporta. Radnička fronta zalaže se za demokratsko upravljanje nogometnim klubovima, a ne njihovo prepuštanje hirovitim bogatašima. Oni koji se protive antifašizmu i socijalnoj emancipaciji koju je donio partizanski pokret samo produbljuju identitetske podjele poput nacionalnih, i samo su poslušne sluge onih koji su upropastili suvremeni nogomet.