Osnovana Radnička fronta Sisak

Osnovana Radnička fronta Sisak

Radnička fronta je u ponedjeljak 22.3. u Sisku održala press konferenciju i predstavljanje povodom osnivanja lokalne organizacije u Sisku. Na konferenciji su govorili članovi Marko Milošević i Velibor Valenta, koordinatori lokalne organizacije Sisak te saborska zastupnica Katarina Peović

Članovi RF-a istaknuli su i da više od dva mjeseca nakon razarajućeg potresa koji je pogodio Sisak, Petrinju, Glinu te okolna mjesta,  zbog sporosti i nemara vladajućih – i HDZ-a, i SDP-a,  i “nezavisnih” – još uvijek čekamo ne samo na početak  ozbiljnog procesa obnove te izgradnje porušenih objekata,  nego čekamo i na distribuciju najosnovnijih “kontejnerskih kuća” koje bi onima koji su najviše stradali trebali osigurati barem kakve-takve privremene uvjete života. RF za ove sramotne rezultate krivi kako lokalne, tako i nacionalnu vlast, te se zalaže za hitnu uspostavu terenskih Ureda za obnovu, putem kojih bi se stanovnici mogli pravovremeno i transparentno informirati o svakom elementu procesa obnove te prijavljivati propuste i  korupciju od strane lokalnih moćnika, te izravno sudjelovati u procesu odlučivanja i realizacije obnove na terenu.

Marko Milošević je naveo glavne ciljeve RF-a u Sisku s obzirom na trenutnu situaciju i spomenuo neke od ključnih mjera za koje se RF zalaže - osjetno povećanje postojećih socijalnih mjera te pokretanje novih, promjena fokusa i prioriteta pri raspolaganju novcem iz javnog proračuna te niz mjera s ciljem poboljšanja radničkog standarda, naročito u javnim poduzećima, mnoga od kojih nemaju ni važeći kolektivni ugovor.

Velibor Valenta je spomenuo problem loših sistematizacija u gradskim poduzećima, koje redovno rezultiraju isključivo padom kvalitete usluge i srozavanjem radničkog standarda u samom poduzeću te poručio da se fokus sisačkih vlasti mora maknuti od kozmetičkih građevinskih zahvata u centru i ekonomski štetnih a skupih investicija poput nedavne izgradnje hokejaške sportske dvorane, i usmjeriti prema razvoju lokalne privrede.

Na kraju, Katarina Peović je podsjetila na višegodišnji rad i upozorenja o srozavanju sisačke ekonomske situacije kojima se RF bavi od samog osnutka 2014-e, te posebice izdvojila probleme nekadašnje Rafinerije Sisak, problemi o kojima je niz godina RF praktički jedini pisao.

Najavili su vjerojatni izlazak na lokalne izbore u Sisku te pripremu kapaciteta za mogući izlazak na razini županije, i pozvali sve zainteresirane i dobronamjerne stanovnike Siska i okolice da im se pridruže u borbi za zaokret u politikama koje kontinuirano posljednjih 30 godina čine Sisak i okolicu jednim od ekonomski najugroženijih dijelova Hrvatske.