Radnici Kraša u strahu od otkaza

Radnici Kraša u strahu od otkaza

Javili su nam se radnici Kraša gdje će za njih po svemu sudeći slijediti teška jesen. Podsjetimo se da se u prosincu prošle godine u Krašu desila još jedna sramotna privatizacijska priča na štetu radnika, kada su radnici bili prisiljeni odreći se velikog dijela vrijednosti svojih dionica u korist tajkuna – braće Pivac koji su se nezakonito pogađali i dogovarali s upravom kao i s nekim pojedincima iz žutih sindikalnih struktura. Radnike, nakon što su bili prisiljeni prodati svoje dionice jeftinije od realne cijene, pod novim vlasnikom sada, čini se, čekaju i otkazi.

Radnici su nam se javili da nas upozore kako su neki već dobili otkaze, dok se mnogima nudi premještaj na lošija mjesta, čime ih se de facto prisiljava da sami daju otkaz. Ovih dana se mora potpisati novi kolektivni ugovor, a neki poslovođe očito drže stranu braći Pivac. Radnici su nam također javili kako su novi kolektivni ugovor neki dan dobili na čitanje, no opet ih se tjera na potpisivanje na brzinu, pa im je za to ostavljeno tek dan-dva. S pravom u strahu, radnici kažu kako oni nisu pravnici, no da im je jasno kako će vlasnici pokušavati kolektivnim ugovorom smanjivati radnička prava kako bi mogli lakše davati otkaze.

Dajemo podršku radnicima i pozivamo premijera koji je silno zabavljen stvaranjem političkog konsenzusa oko poteza koji slijede na jesen da, ukoliko mu je uistinu stalo do radnika, krene s istragom u Krašu u kojem se već godinama upozorava na nepravilnosti.