Priopćenje za medije povodom posjeta Luke Meseca koordinatora slovenske stranke Levica

Priopćenje za medije povodom posjeta Luke Meseca koordinatora slovenske  stranke Levica

Radnička fronta je u sklopu kampanje u osmoj izbornoj jedinici održala konferenciju za medije s koordinatorom slovenske stranke Levica Lukom Mesecom. Luka Mesec je došao u Rijeku kako bi dao svoju podršku Radničkoj fronti i zeleno-lijevoj koaliciji, kao i Katarini Peović kao nositeljici liste za 8. izbornu jedinicu. Mesec je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo što se ljevica ujedinjuje i jača, jer se iskustva parlamentarne borbe mogu i trebaju širiti. Također se govorilo o iskustvima koje je stranka Levica imala u dvama sazivima slovenskog parlamenta, povećanju mandata, kao i uvjetovanju podrške manjinskoj Vladi nizom ekonomskih i socijalnih politika u korist radne većine. Levica je svoju podršku (Levica nije ušla u Vladu već samo dala svoju podršku) uvjetovala listom proradničkih i socijalnih politika.

Levica je u Sloveniji uspjela dignuti minimalnu plaću, socijalnu naknadu (za iznos od više od 100 eura). Levica zagovara deprivatizaciju zdravstvenog osiguranja, zalažu se za uspostavu fonda javnih stanova za najam po uzoru na Beč, zauzimaju se za ulaganje u željeznice, uspjeli su spriječiti neke mjere štednje, digli su plaće u javnom sektoru - U 2018. godini. U 2019. ostvaren je samo jedan od 13 njihovih projekata, zbog čega dolazi do raskidanja podrške.

Katarina Peović je izrazila zadovoljstvo time da se nalaze u Rijeci koja jest oduvijek lijevo, ali stranke na vlasti koje se deklarativno nazivaju ljevicom ne slijede lijeve politike. Upravo ova regija Rijeka, Kvarner i Istra, istaknula je, pokazuju kako ljevica ne znači biti za prigodničarski antifašizam, već to znači biti za društvo jednakosti, solidarnosti, pravednosti. Biti lijevo znači biti za plaće od kojih se  može živjeti, protiv rada na određeno, protiv privatizacije zdravstva i školstva, za umirovljenike, blokirane, osiromašene, iseljene.

Na konferenciji se najavilo povezivanje stranaka u regiji i jačanje suradnje