Slučaj protjerivanja nigerijskih studenata

Slučaj protjerivanja nigerijskih studenata

Slučaj s nigerijskim studentima još jednom pokazuje da MUP i ministar Davor Božinović vode protuzakonitu politiku prema imigrantima. Push-backovi imigranata o kojima otvoreno govori i KGK nisu zakonit način djelovanja policije. Čak i da nisu imali vize nigerijski studenti nisu smjeli biti protjerani u BIH, već eventualno vraćeni u Nigeriju nakon što se stvarno utvrdi da mogu biti sigurno vraćeni i da se radi o osobama kojima ne prijeti opasnost pri povratku. Svaki imigrant koji ilegalno prijeđe granicu treba biti odveden u prihvatni centar, a ne protjeran preko zelene granice u BIH.

Nezakonito djelovanje posljedica je političkih naputaka koje je RH dobila od EU i Merkel, kao što je politika propuštanja migranata u vrijeme SDP-ove vlade i ministra Ostojića bila posljedica tadašnje političke odluke Njemačke. I ovime se pokazuje da Hrvatska obavlja prljavi posao za bogate zemlje evropskog centra, kako u politici prema migrantima tako i u nizu drugih pitanja.

Desnica je patetična u svojem antiimigrantskom zanosu jer upravo taj najjasnije pokazuje sluganstvo Hrvatske prema Njemačkoj i drugim zemljama centra koje odlučuju o nehumanim i pro-fašističkim politikama prema ljudima iz zemalja koje su opustošene upravo njihovim kolonijalnim, a sada neokolonijalnim politikama.

Rješenje ne može biti napadanje i protjerivanje imigranata već sistemska promjena i prekid s praksama nejednakog razvoja koje su temelj kapitalizma. Dakle treba napasti političko-ekonomske elite koje su odgovorne za nejednaki razvoj, a ne najslabije čiji životi predstavljaju posljedicu takvih politika. To su prije svega ljudi - a ne imigranti. Krivac je sustav a ne pojedinac. Ako se borimo za demokratizaciju i za narodne politike, onda ne možemo biti protiv onih koji su isključeni iz te “zapadne demokracije” samo zato jer nemaju važeće dokumente.

Nijedan čovjek ne može biti “ilegalan”!