Članci

Priopćenje predsjedničke kandidatkinje prof.dr.sc Katarine Peović, povodom prijetnji upućenih kolegi i povjesničaru Hrvoju Klasiću

  • 28. 08. 2019.
  • Piše: Radnička fronta

Povjesničar i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Hrvoje Klasić, dobio je ozbiljne prijetnje smrću od strane osoba koji sebe nazivaju ”Ustašama”. Slične prijetnje upućuju se ne samo njemu već i svima onima koji su za ”Ustaše” politički nepodobni ili onima koji su “krivi” zbog svoje nacionalnosti i vjeroispovijesti. Kao “politički nepodobna” predsjednička kandidatkinja i sama sam dobila već nekoliko prijetnji ekstremnih desničara tako da mi je i iz prve ruke jasno da ovakvi činovi nisu sporadični incidenti već redovno stanje stvari u hrvatskom društvu.

U Hrvatskoj je povijesni revizionizam u obliku relativizacije ustaškog pokreta blagoslovljen od strane vladajuće elite, a koristi se za odvraćanje pozornosti javnosti od loših materijalnih uvjeta života u državi. Na taj način miče se fokus s poprilično beznadne ekonomske situacije u zemlji iz koje je ”trbuhom za kruhom” samo u nekoliko godina izašlo preko 300 000 tisuća radno sposobnih, većinom mladih i školovanih ljudi.

Ustaše se prikazuje kao romantične patriote i domoljube koji su se samo borili za svoju državu, a pozdrav “Za dom spremni” koji je domaći pandan pozdravu “Heil Hitler” čak i aktualna predsjednica Republike opravdava kako bi se dodvorila proustaškoj desnici. Koliko je daleko HDZ otišao u gledanju kroz prste desničarskom ekstremizmu najbolje govori činjenica da su pravo korištenja simbola fašizma u javnom prostoru dobile pojedine braniteljske organizacije.

Povijesne činjenice kojima se bavi i Hrvoje Klasić po pitanju ustaškog pokreta su vrlo jasne i govore nam da je riječ o zločinačkom pokretu, koji je u suradnji s njemačkim nacističkim režimom odgovoran za masovne deportacije, progone, ubojstva i torturu ogromnog broja ljudi kao i za prodaju teritorija stranom okupatoru. Poklič “Za dom spremni” nikada nije bio ”stari hrvatski pozdrav” već je jedan od simbola pokreta koji je prije sedamdeset godina na ovim prostorima sijao mržnju i smrt.

Rehabilitacijom ustaštva i nacionalističkom retorikom vladajući stvaraju političku klimu u kojoj je veći problem susjed koji se preziva malo drugačije nego političar koji je prenamjenom zemljišta prisvojio pola otoka ili tajkun koji se obogatio u privatizacijskoj pljački i koji ne isplaćuje plaću, a živi u vili i ljetuje na jahti.

Nacionalizmu i ustaštvu možemo se oduprijeti stvaranjem povoljnijih ekonomskih uvjeta za život gdje će na prvom mjesto biti interesi radničke klase nasuprot interesima krupnog kapitala i političkih elita kao i zakonskom regulativom koja će oštro kažnjavati promoviranje fašizma i ustaštva.