Z.Nikolić (RF): Bandić gradi za elitu, a običan narod nema gdje živjeti

Z.Nikolić (RF): Bandić gradi za elitu, a običan narod nema gdje živjeti

O samome GUP-u, ne treba duljiti, mnogo toga je već rečeno u javnosti i od stručnjaka, ali i od kolega zastupnika iz oporbe. Svima je jasno da se on sada donosi radi najnovijeg pogodovanja krupnom kapitalu, odnosno izgradnje tzv. Zagrebačkog Manhattana. No istaknuo bi nekoliko jako bitnih stvari za nas iz Radničke fronte.

"Zagrebački Manhattan" bi se trebao graditi na zemljištu Grada Zagreba koji je od velike financijske vrijednosti, na zemljištu koje su nam generacije prije nas ostavile u naslijeđe sa sadržajem društvene namjene i zemljištu koje je zeleni otok i kao takav doprinosi izgledu grada i kvaliteti života u njemu. Ono što nije točno jasno što bi zapravo Grad Zagreb i stanovnici Grada od ovog projekta imali.

Navedeni projekt gradi luksuzne stanove za elitu. Obični Zagrepčani tamo neće moći priuštiti nekretninu, a javni prostor se otima i daje bogatašima dok si 72% mladih do 25 godina ne može priuštiti samostalno stanovanje. I u ovoj statistici smo trenutno vodeći u EU. Nije li, nasuprot ovog projekta, u interesu Zagreba gradnja društvenih stanova za mlade, kako bi si i oni mogli priuštiti stanovanje bez desetljetnih zaduživanja?

Također, smatramo da gradonačelnik nema mandat od stanovnika Grada Zagreba da ovakav teren jednostavno preda investitoru kako bi on na njemu gradio ono što želi te ga bespovratno uništio. Vidimo veliko protivljenje građana, javnosti i još veće protivljenje struke ovome projektu. Podsjećam na peticiju od 14 000 potpisa koju su prikupili građani koji se protivi izmještanju hipodroma. 
Zašto nema mandat? Zato što u predizbornoj kampanji nije pričao o izmještanju hipodroma i poklonu ovog gradskog zemljišta radi gradnje stanova i profita investitora. Znači da gradonačelnik na svoju ruku i zbog želja investitora radikalno mijenja izgled grada kako im odgovara. Takvo što ne smije proći bez da stanovnici grada Zagreb kažu što o tome misle.

Također, na sjednici Skupštine imamo još jedno kreditno zaduživanje, krediti se dižu već drugu sjednicu zaredom. Ovog puta zadužuje se Holding i Velesajam za „investicije“ po kreditnim stopama od 2,30 odnosno 2,70 %.

Na sjednici Odbora za gospodarstvo su me iz Gradskog ureda za financije pokušali uvjeriti kako su to odlične kamatne stope, kako je ovo novo zaduživanje zapravo fantastična stvar za nas sve i kako su ove kamatne stope njihov veliki uspjeh. Naime, banke izračunavaju svoju kamatnu stopu po stupnju rizika pa je sada rizik mali i imamo odličnu šansu podići kredit a da nas baš ne oderu kao što su to do nedavno radili.

To me prvo podsjetilo na ministrovanje HDZ-ovog Ivana Šukera koji je zaduživao zemlju po principu 'samo da se preživi' pa onda to proglašavao velikim uspjehom vlade. U isto vrijeme ukupan dug zemlje i grada se više ne može niti staviti na papir.

Treba istaknuti i da se uporno zadužujemo kod komercijalnih banaka u stranom vlasništvu koje ogromne ekstra profite izvlače iz zemlje. U isto vrijeme, banka koja bi trebala biti nositelj domaćeg razvitka, povlaštenim kreditima nagrađuje politički povezane tajkune i njihove tvrtke. Dakle, postojanje razvojne banke, čiji zadatak mora biti upravo financiranje investicija, smo jednostavno zaboravili.
HBOR nije obveznik poreza na dobit, ne posluje s ciljem ostvarivanja dobiti, a ostvarena dobit poslovne godine se raspoređuje u rezerve. Odnosno dobit ostaje ovdje i koristi se za daljnje financiranje investicija, privrede, infrastrukture itd.

Također, nije točno jasno kako su košarice za otpad u gradskim parkovima investicija (2.200.000,00 kn). Isto vrijedi i za kante, posude i spremnike za skupljanje otpada što je ujedno i najveća stavka kod troškovnika (68.815.732,00).