Članci

Odgovor RF-a na očitovanje o zahtjevima Europske federacije novinara i Hrvatskog novinarskog društva

  • 25. 04. 2019.
  • Piše: Radnička fronta

Poštovani gospodine Zovko i kolege novinari,

Radnička fronta se slaže s tekstom Manifesta Europske federacije novinara i s 8 zahtjeva HND-a protiv cenzure. Pratimo rad vašeg društva i borbu za slobodu medija te podsjećamo da smo odmah pristupili vašem pozivu za bojkot ovakvog kompromitiranog klerofašističkog HRT-a.

Zahvaljujući sve većem stisku politike i sami uviđamo da se donose propisi koji novinarima vežu ruke poput sljedećeg: Interni propis HRT-a od 30. 5. 2013: OPĆA PRAVILA O RADU I PONAŠANJU, III. poglavlje, Odnosi s javnošću/javni istupi, točka 3.7: “O namjeri i općem sadržaju svog javnog nastupa, odnosno djelovanja, zaposlenik je obvezan pravodobno a najmanje jedan dan unaprijed obavijestiti svog rukovoditelja, odnosno mjerodavnog ravnatelja i pridržavati se odredbe iz prethodnog stavka. Rok se odnosi na sam čin javnog nastupa, a ne na trenutak njegove medijske objave”.

Ovakav propis protivan je čl.38. Ustava koji kaže: “Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja”.

Smatramo da je profesionalno, slobodno i istraživačko novinarstvo jedan od temeljnih stupova demokratskog socijalizma – vizije društva za kakvo se borimo i u kojem želimo živjeti. Novinarstvo koje se kritički odnosi prema vladajućima prijeko je potrebno. Novinarstvo otkriva afere i djeluje kao korektiv. Da bi takvo novinarstvo bilo djelotvorno bitno je da novinar kao radnik bude zaštićen u svojim pravima dok obavlja posao koji u ovoj zemlji nije nimalo lak, a prati ga “puhanje za vratom” moćnika i raznih sivih eminencija, koje djeluju u pozadini.

Dobro poznajemo i sami cenzuru jer se kao antisistemska stranka i protivnici partitokracije nalazimo u dugotrajnoj medijskoj blokadi, te na ovim i budućim izborima ne krećemo s istih početnih pozicija kao i vladajuće stranke “ancien regimea”.

Da nema novinara koji ometaju vladajuće i njihove klijente vjerujemo da bi ovo društvo bilo još nazadnije. Stoga se slažemo da je potrebna zaštita (policijska i pravna) novinara i kažnjavanje napadača, onemogućavanje zloupotrebljavanja institucije nanošenja “duševnih boli”, edukaciju i dostojanstvene uvjete rada za medijske radnike na neodređeno, određeno i freelancere. Pozicija freelancera i radnika na određeno se danas koristi u službi kontrole i cenzure pod prijetnjom ekonomske slobode novinara.

S obzirom na medijske mogule koji drže većinu hrvatskih medija i djeluju u korist partikularnih interesa svojih klijenata borit ćemo se za neovisni javni servis, udruživanje novinara u zadrugarske oblike organizacija i za neprofitne medije (ono što ministrica Obuljen već preko 2 godine odbija prepoznati kao mediji zajednice).

Želimo više odgovornog i istraživačkog novinarstva jer je ono garant slobode pojedinaca i društva. Ulaganjem u novinara istovremeno možemo očekivati i smanjivanje “tabloidnog žutila” koje nas je preplavilo kako bi nam skrenulo pažnju s bitnog. A to je javni interes i javno dobro koje nam oduzimaju sve više. Serviraju nam nacionalizam da bi se pokrio lopovluk u najgorem slučaju kao i nekompetentnost.

Novinarstvo je javno dobro, na istoj razini s pitkom vodom i dostupnim zdravstvom za svakog.

Drugarski pozdrav,

Radnička fronta