Nije sve u postotku glasova u anketama i na izborima

Nije sve u postotku glasova u anketama i na izborima

Potpuno je logično da se sve političke opcije, koje sudjeluju u stranačkom natjecanju i na izborima, trude da u anketama i na izborima ostvare što bolji rezultat. Tako je i s RF-om - naravno da želimo što bolje proći na svim izborima na koje izlazimo. Međutim, jedna stvar - ključna - nas ipak bitno razlikuje od drugih stranaka, a zbog koje nam broj glasova nije jedino i prvo mjerilo kao ostalim strankama.

Naime, RF nije u politici da smijeni stara lica novima, nismo tu da bi jedna stranka na vlasti zamijenila drugu. Mi, uostalom, za razliku od drugih stranaka, ne smatramo da pobjeda na izborima omogućava pravu promjenu. Pobjeda na izborima za Sabor i formiranje vlade može biti samo manji dio posla - za prave promjene u društvu i ekonomiji potrebna je i velika mobilizacija i podrška odozdo. Potrebne su promjene koje se ne mogu dogoditi tek pukim zaokruživanjem nekog imena na papiriću. Jer oni koji danas imaju moć, neće je se odreći samo zato što će njihovi trbuhozborci i zastupnici izgubiti većinu u Saboru. Sjetimo se Allendea - to je lekcija koju ne smijemo zaboraviti.

Mi smo svjesni da je ono što zagovaramo - demokratski socijalizam 21. stoljeća - daleko od medijskog i političkog mainstreama. Svjesni smo toga da to mnogima zvuči kao utopija. Svjesni smo da u medijima, javnosti i među većinom ljudi još uvijek puno lakše prolaze klišei i floskule o "pravnoj državi", "novim licima", "stranim ulaganjima", "sposobnim ljudima", voluntarističke ideje o tome da "mi to možemo" i sl. Svjesni smo da su naše ideje puno kompleksnije, manje crno-bijele i teže za shvatiti i prihvatiti od jednostavnog ponavljanja uobičajenih klišea i natjecanja u tome tko će javnosti podastrijeti simpatično i bolje upakirano svježe PR lice. Svjesni smo i toga da su naše ideje teže za prihvatiti od pojednostavljenog populizma koji vrluda od kvazilijevog do desnog, sve začinjeno teorijama urote i simplificirajućim idejama poput štampanja novca.

No mi nismo u ovome svemu da bismo povlađivali trenutnom "zdravom razumu", nismo tu da bismo govorili ono što trenutno prolazi. Da nam je do toga, osnovali bismo centrističku stranku ili bismo se naprosto bili učlanili u SDP.

Mi se politikom bavimo da bismo javno razmišljanje i pretežući "zdrav razum" (koji je uvijek zapravo odraz dominantne ideologije) mijenjali, koliko god to teško bilo. I koliko god naša borba izgledala uzaludna i "neuspješna" jer nećemo odmah biti na 10+% u anketama.

No mi ne smatramo da smo neuspješni. Svojim uspjehom smatramo npr. to što konačno imamo jednu političku opciju u javnosti koja dosljedno i sustavno, uz ozbiljan i razrađen program, zagovara ideju demokratskog socijalizma 21. stoljeća. Još prije par godina to je bilo nezamislivo. Smatramo svojim uspjehom to što lijevim liberalima/centristima danas čak i na HRT-u postavljaju pitanja o tome jesu li za socijalizam. Smatramo svojim uspjehom što smo bar donekle normalizirali ideju (demokratskog) socijalizma. Smatramo nevjerojatnim uspjehom to što se o nadilaženju kapitalizma otvoreno priča i što to više mnogima ne zvuči toliko čudno. To možda nije puno - ali je početak.

Mi od svojih ideja nećemo odustati - koliko god one možda na početku bile nepopularne. Vjerujemo u njih. Vjerujemo da se svijet može promijeniti. Vjerujemo i znamo da smo na pravoj strani povijesti.